Szombathelyi Egyházmegye

Kisboldogasszony-kápolna megáldása Káld-Farkaserdőn

Kisboldogasszony-kápolna megáldása Káld-Farkaserdőn2017. szeptember 8-án, pénteken áldotta meg dr. Székely János megyéspüspök a Káld-Farkaserdőben Kisboldogasszony tiszteletére épített kápolnát. A kápolnában a Csíksomlyói Mária kegyszobor kicsinyített másolata is elhelyezésre került. Az üvegablakokon Mária mellett Szent Imre és Szent Hubertus alakjai elevenednek meg. Összefoglalónkban dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde is meghallgatható. 

Kisboldogasszony-kápolna megáldása Káld-FarkaserdőnBugán József, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta: a vállalat a Földművelésügyi Minisztérium 25 milliós támogatásából építette a kápolnát. Miért? "Ferenc pápa Laudato si kezdetű enciklikájában a környezet megóvására hívta fel a figyelmet. A környezet legtermészetesebb része az erdő, ami az erdészek munkahelye. Elsőrendű felelősségünk, hogy a ránk bízott erdőt fenntartható módon kezeljük, az erdő kincseit a természet szeretőinek átadjuk és óvjuk, védjük az erdőt. A feladatok elvégzéséhez rendelkezni kell szakmai ismertekkel, becsülettel, alázattal. De a lelkünket is erősíteni kell. Ennek pedig legjobb helye az Isten háza, ez az erdei kápolna. De keresztény hitünket is erősíteni kell. " "És emlékeznünk kell azokra akik erdészeti, vadászati szolgálat teljesítés közben hunytak el" - emelte ki az igazgató. A Mária szobor pedig azért került elhelyezésre, mert erdélyi, székelyföldi kollégákkal jó kapcsolatot ápol az erdészet. Emellett a csíkszeredai József Attila Általános Iskola tanulóit minden évben egy hétre vendégül látja az erdészet a kőszegi erdei iskolában és magyar nyelvű tankönyvekkel segítik őket.

A szentmise első részében dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a kápolnát, a liturgikus teret.  A Mária szobor megáldására a szentmise végén került sor. 

Kisboldogasszony-kápolna megáldása Káld-FarkaserdőnSzentbeszédében dr. Székely János megyéspüspök kiemelte: a világba belerejtette Isten a harmóniát: amivel megalkotta a Napot, Holdat, csillagokat, atomokat, a lelkünket. Az ember által épített templom őre a Teremtés templomának. Püspök atya felhívta a figyelmet, hogy az embernek figyelemmel kell lennie a természetre, nem szabad kizsákmányolnia. De ez igaz a természet mellett az emberre magára is. A kereszténység nem a profit hajhászó gazdaságban és a végtelen kizsákmányolásban hisz, mondta Püspök atya. A gazdaság eszköz, hogy az ember emberhez méltó módon élhessen itt a Földön. A gazdaság nem úr, hanem szolga, amelynek etikai törvények szerint kell élnie. Ne a szabad verseny irányítsa a gazdaságot. Az emberek ne farkasai, hanem testvérei legyenek egymásnak.

 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.