Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Martinus Exclusive - Koncertek a Püspöki Palotában és a Székesegyházban

martinus-exclusive-jpgSzeptember 19-én új koncertsorozat indul Szombathelyen, a Püspöki Palotában és a Székesegyházban. Erről tartottak sajtótájékoztatót a Palota Dísztermében. A Martinus Exclusive plakátja pdf-ben letölthető itt. 

Martinus ExclusiveA zene dallamai repítik messzire majd az érdeklődőket szeptember 19. és december 19. között Szombathelyen. Nem is akárhol várják a zenerajongókat. A Székesegyházban már eddig is sok koncertet hallgathattak meg az érdeklődők, és ez a sor most folytatódik. A Püspöki Palotában viszont erre az elmúlt időszakban nem került sor. E  két hely szolgál a koncertek helyszínéül, mondta dr. Perger Gyula, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója a sajtótájékoztatón. A Martinus Exclusive ötlete két, egymástól függetlenül alakuló zenei koncertsorozat terve kapcsán fogalmazódott meg, mondta Gyula atya. Lakner-Bognár András egyházmegyei zeneigazgató a Székesegyházban egy orgonakoncert sorozat elindításán fáradozott, míg Gyula atya a Palotában szeretett volna zenei koncerteket szervezni. Így nem külön, hanem együtt kínálnak zenei csemegéket. 

Martinus ExclusiveA Püspöki Palota díszterme, kiváló akusztikájával elsősorban kamara-előadóestek helyszínéül szolgál, olyan neves előadókkal, mint Balog József, a több mint tíz nemzetközi díjjal elismert zongoraművész, a méltán híres szombathelyi Bozsodi – vonósnégyes, vagy Császár Angéla színművésznő, akinek irodalmi estjét hallgathatják, de emellett októberben a  Francia Líra keretében ének, hárfa és fuvola koncertet hallhatnak Vörös Szilvia, Razvaljajeva Anasztázia, Duleba Lívia művészek előadásában.

Martinus ExclusiveA székesegyházi koncerteken jelentős szerepet kap az egyházmegye legnagyobb és legmodernebb orgonája, amely páratlan hangjával méltó a „hangszerek királynője” megtisztelő címre. Az orgonát Magyarország egyik első számú orgonaművésze, Virágh András szólaltatja meg először a hangversenysorozat keretében, de a feltörekvő nemzedék koncertjeit is örömmel hallgathatjuk. Egy igazi kuriózum lesz a Szent Efrém férfikar hangversenye, akik a görög-keleti egyházzene világhírű képviselői. Az sorozatot Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő Szent Karácsony című koncertje zárja, a Megváltó születésére való előkészületként.

Püspök atya rövid köszöntőjében kiemelte: a koncertek jó lehetőséget teremtenek arra, hogy kinyissák a Püspöki Palotát és a Székesegyházat, az emberek megtapasztalják az isteni és az emberi harmóniát: a hit, az építészet, a zene egységét.   

Jegyek rendkívül kedvezményes áron 1.500 ft és 2.000 ft -ért vásárolhatók keddtől szombatig 9 és délután 5 között a Szily János Látogatóközpontban. 

 

Az első előadás Balog József a több mint tíz nemzetközi díjjal elismert zongoraművész Chopin és Liszt zongora estje lesz, a Püspöki Palota dísztermében szeptember 19-én, kedden este fél 8-kor. 

Programok:

 

szeptember 19. kedd 19.30, Püspöki Palota - Balog József zongoraművész Liszt és Chopin estje – 2.000 ft

 

szeptember 20. szerda 19.30, Székesegyház - Virágh András orgona hangversenye – ingyenes

 

szeptember 27. szerda 19.30 Székesegyház- Dankos Attila orgonahangversenye – ingyenes

 

október 4. szerda 19.30 Székesegyház – Lakner- Bognár András orgonahangversenye – ingyenes

 

október 11. szerda 19.30 Székesegyház- Kertesi Ingrid és tanítványai áhítat estje- 1.500 ft

 

október 24. kedd 19.30 Püspöki Palota- “ Francia Líra”- Vörös Szilvia, Razvaljajeva Anasztázia és Dubleba Lívia koncertje 1.500 ft

 

november 8. szerda 19.30 Székesegyház Szent Efrém férfikar 2.000 ft

 

november 21. kedd 19.30 Püspöki Palota – Bozsodi Quartet hangversenye – 1.500 ft

 

december 4. szerda 19.30 Székesegyház Szent Karácsony. Kertesi Ingrid, Lakner Bognár András, és a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusának hangversenye 1.500 ft

 

december 19. kedd 19.30 Püspöki Palota Békesség ünnepén, Császár Angéla adventi előadóestje

 

Martinus ExclusiveA plakátok mellett kiadásra kerül egy koncertfüzet is, amelyben püspök atya gondolatait is olvashatják:

„A teremtett világ, a hegyek a fák, a patakok, a felhők kristálytiszták, hibátlanok. Olyanok, mint egy gyönyörű szimfónia, amelyben egyetlen hamis hang sincs. Igen gyakran úgy tűnik, hogy ebben a gyönyörű szimfóniában az egyetlen hamis hang az ember. A mi zajjal, szeméttel teli városaink, a békétlenségünk és vitáink.

Milyen jót tesz az embernek, ha egy-két órára, a zene szárnyain meghallja a világ tiszta harmóniáját, a Teremtő által elindított gyönyörű dallamot! Ilyenkor talán könnyebb a saját életünk hamis hangjait is észrevenni, javítani. És milyen jó, ha mindez olyan egyedülálló környezetben történhet, mint a Szombathelyi Püspöki Palota, amely hazánk talán leginkább egységesen, érintetlenül megőrzött barokk épülete, vagy a Szombathelyi Székesegyház, amely hazánk harmadik legnagyobb, gyönyörűen felújított temploma egy hatalmas, páratlan hangú orgonával!

Szeretettel várunk mindenkit, hogy túllépve az idő korlátain találkozhasson azzal a szépséggel, amely örök, és találkozhasson a Szépség Forrásával, a Teremtő Istennel is. „

A Martinus Exclusive koncertfüzet letölthető itt!