Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

KALÁSZ- tábor a Szent László-évben

KALÁSZ táborA Szombathelyi KALÁSZ-csoport július 31. és augusztus 4. között rendezte meg harmadik táborát. A rekkenő hőség ellenére jól sikerült az egy hetes tábor.

 

KALÁSZ táborIdén a Szent Kereszt Lelkészség és a Martineum Felnőttképző Akadémia bocsátotta rendelkezésünkre helyiségeit, udvarát. A táborozók mind általános iskolások voltak: három fiú és nyolc leány alkotta a kis csoportot. Hat felnőtt készítette elő és segítette a helyszíneken a foglalkozásokat.

  Megismerkedtünk a helyszínnel, a templommal. Czetter Zsuzsanna bemutatta az orgonát, amit aztán mi is kipróbálhattunk. Sok érdekességet tudtunk meg Szigetváry Katától  a római korról a Martineum udvarán lévő kiállítás ismertetése során. Kézbe foghattuk a kor fazekas termékeinek másolatát, majd délután mi is fazekaskodhattunk Horváth Attila irányításával.

 KALÁSZ tábor A tábori programok vezérfonala Szent László, a Lovagkirály életének és uralkodásának megismerése volt. Megrajzoltuk Árpád-házi királyaink családfáját I. Lászlóig, majd az akkori ország térképét, melyen nagy csatáinak helyszíneit szemléltettük. Egy IX.-X. századi hagyományokat őrző harcos beszélt az akkori harci felszerelésekről, és tanított íjászatra. Készítettünk lovon vágtató László királyt is papírból. Akadályversennyel és verses mesével emlékeztünk a számtalan csoda közül a leghíresebbekre, melyek László állhatatos imái által történtek. Végül egy igazi lovag is ellátogatott hozzánk Kirchknopf  Mihály személyében, aki a lovagi erényekre tanított minket. .

  Egyik napon megtekintettük a Szily János Látogatóközpont kiállításait, ahol Brenner János összetört szemüvegének látványa mindennél  jobban bizonyította  számunkra a fiatal pap vértanúságát.

  KALÁSZ táborÉlményszámba menő vonatozással jutottunk el idei kirándulásunk helyszínére, Celldömölkre. A városban helyi járatos autóbusszal közlekedtünk – a Kemenesalja Busz Rt. kedves munkatársainak köszönhetően nagyon kényelmesen. Előbb a Vulkán Parkban  kaptunk élvezetes idegenvezetést, melynek során az tetszett a legjobban a gyerekeknek, hogy  maguk is előidézhettek pl. földrengést.

  A gyerekek számára azokon a kánikulai napokon a legjobban esett az együtt csúszdázás és „sodró-folyosói” hancúrozás a Tófürdőn és a celldömölki Vulkán Fürdőben.

  Reméljük, hogy a tanév idején tovább gyarapodik a gyermek-csapatunk, s jövő nyáron még  nagyobb létszámmal vesznek részt a táborozásban.