Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ima - Pozsonyi János Péter kiállítása az Eölbey-házban

Ars Sacra FesztiválPozsonyi János Péter grafikai kiállításával folytatódott az Ars Sacra Fesztivál a Szombathelyi Egyházmegyében. A tárlat október 6-ig tekinthető meg az Eölbey-házban, amely az Egyházmegyei Levéltár épületet. 

Ars Sacra FesztiválNagy érdeklődés mellett nyílt meg az Eölbey-házban Pozsonyi János Péter kiállítása. A Szombathelyen köztiszteletben álló bíró munkásságával csak nemrég ismerkedhetett meg közelebbről és behatóbban a nagyközönség, miután egy tavalyi kiállítással a nyilvánosság előtt is megmutatta a művész az elmúlt 4 évtized munkásságát. 

A művészet a szentben gyökeredzik, mondta Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. Azt látjuk viszont, hogy a reneszánsz idejétől elindult egy folyamat, amely a keresztény tartalmakat kiszorította a művészetekből, és a szakrális művészet a kortárs művészetek között az utolsó helyre került. Az Ars Sacra rendezvénysorozat feladata, hogy ezt a folyamatot az ellenkező irányba fordítsa, emelte ki Tóth Csaba. A művészet ugyanis a szentben gyökeredzik, abból él. És a keresztény nélküli kortárs művészetben látjuk e tartalom hiányát: megkérdőjeleződik a művészet feladata, küldetése is. 

Ars Sacra FesztiválA szakrális művészet, hitvalló művészet. A művek maguktól nem lesznek szakrális művek, mögötte kell lennie hiteles, vallásos életnek, hogy a műveken a szent magasztosság megjelenjen. Ez Pozsonyi Jánosra igaz, hiszen élete ezer szállal kötődik a szombathelyi Székesegyházhoz, mondta Tóth Csaba, aki kiemelte: a művekre az alázatos gondosság, illusztratív-közvetítő magatartásmód illetve hosszúkás képforma, amely az életet jelenti, az ég és a föld összekötését, jellemző.  

A tárlat október 6-ig tekinthető meg munkaidőben.