Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Harcban a gonosszal címmel tartott előadást Pete Polgár Máté Szentgotthárdon

Pete Polgár Máté előadásaHarcban a gonosszal címmel tartott előadást szeptember 20-án a szentgotthárdi Refektóriumban Pete Polgár Máté, a Brenner János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium lelkésze és püspöki referense.

Pete Polgár Máté előadásaA szentgotthárdi Keresztény Megmozdulásokért Egyesület által rendezett esten a zsúfolásig megtelt teremben a hallgatóság megtudta, hogy az Ördög még a kereszten is megkísértette Jézust, valamint azt, hogy az ókor nagy szentjei maguk is ördögűzők voltak.
A történelmi visszatekintésben elhangzott: XIII Leó pápa újította meg az exorcizmus-intézményét.

Pete Polgár Máté előadásaA lelkipásztor elmondta: az ördögűzéseket Krisztus erejét használva, Jézus nevében végzik meghatározott, szigorú előírások szerint. Ilyen pl., hogy egy orvosnak mindig jelen kell lenni a szertartáson, amely van amikor hetekig, hónapokig is eltarthat. Mindez annak is függvénye, hogy kísértésről avagy megszállottságról van-e szó. Máté atya előadásában hangsúlyozta: valós probléma ez, mivel napjainkban is jelen van a Sátán, aki el akarja hitetni az emberekkel, hogy márpedig őmaga nem létezik. Az előadáson elhangzott: létezik fizikális védelem a megkísértés ellen, ez pedig a rózsafűzér-imádság.

Pete Polgár Máté előadásaA majd egyórás előadás után volt, aki tanúságtétellel igazolta „gyógyulását”, de kérdések is érkeztek szép számmal. Ezekre válaszolva Pete Polgár Máté elmondta: az ördögűzés egy veszélyes spirituális művelet, melyet az egyénnek avagy közvetlen környezetének kell kérnie az illetékes plébánostól, aki hivatalból jelzi ezt az egyházmegyét vezető főpásztornak. Az ördögűzés hétköznapi nyelvre lefordítva egy olyan szertartás, amely a Gonoszt arra szólítja fel, hogy távozzon a megszállott emberből. E szertartás során az ördögűző-egyházi személy használja, az úgynevezett Benedek-keresztet (is). A válaszok során az is elhangzott, a Gonoszt nem másik ember-testbe, sem pedig állat-testbe nem űzik, hanem visszakényszerítik a pokolba. A plébániai kormányzó kérdésre válaszolva kijelentette: a szertartás elfogadja, hogy a megszállott személyeknek is van szabad akarata, tehát az érintett személy beleegyezése nélkül nem végez a katolikus egyház ördögűzést. A válaszokból az is kiderült, hogy Magyarországon minden egyházmegyében van olyan egyházi személy, aki végez illetve végezhet ördögűzést, így a Szombathelyi Egyházmegyében is, kilétük azonban nem fedhető fel.

A kérdések megválaszolása után Pete Polgár Máté hangsúlyozta: a jó erősebb a rossznál. Majd Szent Pál szavait idézve zárta előadását: Ne engedjük, hogy legyőzzön bennünket a rossz, mi győzzük le a rosszat jóval.

Szöveg és fotó: Horváth R. László