Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A szeretet érlelődése - KÉSZ előadás Körmenden

KÉSZ előadás KörmendenSzeptember 19-én a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) szervezésében dr. Janka Ferenc filozófus, teológiai tanár, főiskolai docens, veszprémi parókus tartott előadást, melynek fő témája a szeretet volt.

KÉSZ előadás KörmendenAz évadnyitó összejöveteltől sokakat tartott távol a viszontagságos időjárás, ám akik ott voltak, azoknak lélek-frissítő és élménydús felüdülést adott ez az este, - tele szebbnél szebb, kiváló és nagyon találó idézettel. A görög katolikus lelkész szerint személynek lenni nem más, mint kapcsolatban lenni. S hogy milyen kapcsolatok fontosak az ember életében? A természettel, a művészettel, a másik emberrel, Istennel s végül, de nem utolsó sorban önmagammal való kapcsolat a lényeges. József Attila költőnk így fogalmaz: „Nagyon szeretlek, hisz magamat szintén nagyon meg tudtam szeretni veled.” A másik ember szeretete tehát azért is fontos, mert ezáltal az ember saját magát is megtanulja szeretni, elfogadni.

KÉSZ előadás KörmendenDr. Janka Ferenc kiemelte: „Sokat tanulhatunk Dosztojevszkijtől, aki így ír az egyik leghíresebb művében: „Bűnében is szeressétek az embert!, minden jó és rossz tulajdonságával együtt, mert nemcsak a másik emberben van hiba, hanem bizony bennem is. Ha pedig valaki is elbizonytalanodna a szeretet gyakorlásában, vagy hitében, íme három vigasztalás: Isten jónak teremtette a világot; szeret minket; és nincs az a nagy bűn, amit az Atya meg ne tudna bocsátani.”

A szeretetteljes, örömteli, és emelt fővel vállalt szolgálatra pedig János evangéliumának egy részletével így buzdított az előadó: (Jézus mondja) Példát adtam nektek, és boldogok vagytok, ha megteszitek.

Hajrá! Kell ennél több biztatás?

Szöveg: Vilics Eszter-Fotó: Bedőcs Gyula