Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai est Toronyban Dr. Székely János megyéspüspökkel

Fatimai engesztelés ToronybanNagy örömmel készülődtek szeptember 13-án a fatimai engesztelésre a toronyi plébánia és filiáinak hívei, mert ezen az estén első ízben látogatott el hozzánk dr. Székely János püspök atya, hogy együtt imádkozzon az itteni közösséggel.

Fatimai engesztelés ToronybanAz esti engesztelés szentségimádással kezdődött dr. Perger Gyula plébános atya vezetésével, közben a főpásztor a gyónók rendelkezésére állt. A szentmise kezdetén Unger Imre, a toronyi egyházközségi tanácsadó testület alelnöke, majd a házigazda, Gyula atya köszöntötte Szent Márton egyházmegyéjének új főpásztorát.

A köszöntő szavak után püspök atya egy történettel vezette a híveket a bűnbánati liturgiához. Egy kisfiú azért fakadt sírva az óvodában, mert elfelejtette édesanyja arcát. Hányszor vagyunk mi is így, hogy életünk folyamán elfelejtjük Isten és a Szűzanya arcát?

Fatimai engesztelés ToronybanA homília kezdetén a főpásztor megemlékezett a száz évvel ezelőtti jelenés két látnokáról. A kis Ferenc úgy nyilatkozott: nagyon szép volt a Szűzanya arca és a fényes angyalok is, de a legszebb Jézus arca volt. Testvére, Jácinta is hasonlóan beszélt a jelenésekkel kapcsolatban. A Szűzanyával történt találkozás átalakította őket, tiszta szívűvé tette őket és boldogok voltak. A fatimai jelenések lényege ugyanis nem a napcsoda, a gyógyulások vagy a jövendölések, hanem hogy bensőnkben átalakuljunk – mondta a püspök atya. A Szűzanya azt kérte, amit Jézus az evangéliumban mondott: megtérésre, bűnbánatra hívta az embereket. A megtérés egyben másként gondolkodást is jelent: nézzük más szemmel a világot és szakítsunk a bűneinkkel. A bűnbánatra való felhívás pedig nem negatív esemény, hiszen bűneinknél Isten irgalma sokkal nagyobb. Nem elég ugyanis vallásos környezetben nevelkednünk, meg is kell élni a hitünket, akkor leszünk tiszta szívűek. „Boldogok a tiszta szívűek” – mondja Jézus a nyolc boldogságban. A tiszta szívűségnél nincs nagyobb hatalom a földön, nem győzhet ellene a gonosz lélek sem. Kérjük a Szűzanyát, formáljon bennünket, hogy tiszta szívűek lehessünk és meglássuk az Istent – buzdított a püspök atya.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt! 

Fatimai engesztelés ToronybanA legszentebb áldozat bemutatását követően gyertyás körmenetben köszöntöttük a Szűzanyát énekeinkkel. A körmenet után imádkoztunk magyar hazánkért, ifjúságunkért, betegeinkért és hálát adtunk az este kegyelmi ajándékaiért.

Szöveg: Hoós Norbert-Fotó: Kopácsi Anita-Hoós Flórián