Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnepelt a Brenner János-iskola Szombathelyen-Kisfilmmel

Ünnepelt a Brenner-iskolaAlapításának 145, míg újraindulásának 25 éves évfordulóját ünnepelte 2017. október 20-án a Brenner János Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium. Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és dr. Veres András győri, korábbi szombathelyi megyéspüspök, az MKPK elnöke mutattak be szentmisét. A napot az intézmény növendékeinek műsora színesítette.



Ünnepelt a Brenner-iskolaÜnnepi év az idei a Brenner-iskola számára. A Brenner János Általános Iskola 2008. szeptember 1-jétől a Püspöki Általános Iskola jogutódjaként, többcélú intézményként működik. Az iskola elődjét – négy évfolyamos elemiként – Szabó Imre szombathelyi püspök alapította 1872-ben fiúk számára.
Az egyházi iskolák 1948. évi államosítása után a Hollán Ernő utcai épületben különféle intézmények működtek. A rendszerváltással ismét zsibongó gyermeksereg költözhetett az ódon falak közé. Dr. Konkoly István megyéspüspök 1992-ben újraindította a nevelő-oktató munkát az államtól visszakapott épületben, immár nemcsak fiúk, hanem lányok részére is. Ahogy elterjedt az iskola és a nevelő-oktató munka jó híre úgy nőtt a gyermeklétszám is. A Petőfi Sándor utcában is helyet kért magának a Püspöki-iskola, de a 2010-es években a két épület is kicsinek bizonyult. 1 év alatt felépült az általános iskolának, gimnáziumnak helyt adó több mint 10.000 m2-es épületet. Mára több mint 600 diák koptatja a padokat.
Ünnepelt a Brenner-iskolaAz évfordulón az iskola tornatermében mutatott be szentmisét dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök és dr. Veres András, korábbi szombathelyi, jelenlegi győri megyéspüspök, az MKPK elnöke, az egyházmegye papjainak koncelebrálásával. Köszöntőjében Székely János kiemelte: nem a fizika, vagy a földrajz a legfontosabb tudomány amit az iskolában el kell sajátítania a diákoknak. Fontosabb, hogy megtanuljanak szeretni, becsületesnek, nagylelkűnek lenni és örülni. Találják meg azt a békét amit csak Isten adhat. Püspök atya köszöntőjét meghallgathatják itt. 
Veres András szentbeszédében arra biztatott mindenkit, hogy óvakodjanak a túlzásoktól, a hamis látszattól. Úgy ismerjenek minket amilyenek vagyunk, akik vagyunk, mondta Püspök atya. Mivel mindenkinek sok értéke amit Istentől kapott, ezeket teljesítse ki, valósítsa meg és szolgálja ezekkel a többi embert. Püspök atya szentbeszédét meghallgathatják a itt.             
Ünnepelt a Brenner-iskolaA szentmise után következett az ünnepi műsor. Az intézmény valamennyi tagozata, az óvodások, alsó és felső tagozatos általános iskolások, gimnazisták és egykori diákok is színpadra léptek. Hallhattunk éneket és hangszeres darabokat, verseket, láthattunk zenés-táncos produkciókat, látványos színpadi jeleneteket. Köszönet érte minden résztvevő diáknak, a felkészítő pedagógusoknak és Tangl Lászlónénak, aki a kulturális műsor felelőse volt ezen a napon. Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök, dr. Veres András győri megyéspüspök és Englert Zsolt, az intézmény igazgatója mondott ünnepi köszöntőt. 

Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök ünnepi köszöntője.  

Dr. Veres András győri megyéspüspök ünnepi köszöntője.  

Englert Zsolt igazgató ünnepi beszéde.  

A 25 éves Brener-iskoláról készült kisfilm:

https://www.youtube.com/embed/QnNwGWqIdM4