Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Isten atyai arca-A Katolikus Egyetemi Lelkészség előadása Szombathelyen

Isten atyai arcaA Szombathelyi Katolikus Egyetemi Lelkészség hetedik éve rendezi meg a nyitott előadássorozatait a Savaria Egyetemi Központban. Az ELTE szombathelyi kampuszán 2017. október 16-án tartotta Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész az őszi előadássorozat első előadását Isten atyai arca címmel

Az előadás ezen a linken megtekinthető:
https://sek.videotorium.hu/hu/recordings/17428 [1]

eloadassorozat-norbert-atya-a3-2017osz-webA tavaszi félévben az Isten női arca témát nagyszerű női előadók mutatták be, és most, az őszi szemeszterben az Isten atyai arca téma azért került terítékre, hogy a kinyilatkoztatás alapján, a Biblia segítségével és az Egyház hagyománya alapján
kialakuljon, tisztuljon, megerősödjön a helyes Istenkép bennünk, hogy ezáltal mi - akik Isten képmására lettünk teremtve férfinak és nőnek - jobban rátaláljunk eredeti hivatásunkra és feladatunkra – hangzott el a bevezetőben.

Joseph Kentenich atyának a gondolatával kezdte az egyetemi lelkész az előadást: „A világ ismét az apák után kiált a természetes és a természetfölötti létben egyaránt”. A gyermek első istenképe ugyanis az apja. "És ma a valóság az, hogy nemzedék nő fel apátlanul és anyátlanul" – folytatta az előadó. „Apátlan nemzedék nő fel: példaképek, igazodási pontok nélkül. Anyátlan nemzedék nő fel: nem találva meg az otthon melegét, s hiába vágyakozva megértésre, befogadásra, fölkarolásra, igazi törődésre.” – hangzott el.

Az apa az eredet. A “ki az apám?” kérdés tulajdonképpen ezt jelenti: Honnan jövök, hová tartok, hol a helyem az életben, a társadalomban, ki vagyok én egyáltalán? Az édesapa az identitásunk része.

Az apa adja a törvényt, ami nem az önkény jele, hanem a gondoskodás, a szeretet megnyilvánulása.

Talán a legtöbb, amit az apa tehet a gyermekével, hogy igent mond rá, majd gyönyörködik benne. De ez még csak az egyik része a feladatának: az apának útnak is kell indítania a gyermekét valódi céllal és igazi atyai szeretettel. A Szentírás számtalan ilyen atyai áldást tartalmaz – mondta Norbert atya.

Majd Jézus „atya”-képével zárta előadását az egyetemi lelkész: „Mondanivalója az „Abba” megszólításnak Jézus ajkán: a fiúság-tudat, a kötelék, a bizalom, az istenközelség.
Ebbe akar belevonni minket az isteni Mester. Figyeljük meg, mit kér Jézus: Legyetek olyanok, mint a ti mennyei Atyátok!”

A következő előadást Bibliai apaképek címmel tartja Németh Norbert atya 2017. NOVEMBER 6-ÁN, HÉTFŐN 18.00 ÓRAKOR AZ ELTE SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT „C” ÉPÜLET NAGY ELŐADÓTERMÉBEN (SZOMBATHELY, KÁROLYI GÁSPÁR TÉR 4.). SZERETETTEL VÁRUNK MINDENKIT!