Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Tornacsarnok alapkőletétel Kőszegen

Tornacsarnok alapkőletétel Kőszegen2017. október 25-én tették le a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium új tornacsarnokának alapkövét. A tervek szerint jövő szeptemberben már itt tartják a testnevelésórákat.



Tornacsarnok alapkőletétel KőszegenTöbb mint 500 gyermek jár az intézménybe. Számukra kicsinek bizonyult az elmúlt években az iskola tornacsarnoka. Ezért döntött a fejlesztés mellett az iskola vezetése. A tervek szerint 1 év alatt nem csak egy tornacsarnokot építenek a jelenlegi helyére, hanem az épületben még tantermek is helyet kapnak. Több mint 1 milliárd forintba kerül a beruházás, amelyet a Magyar Kormány 900 millió forinttal támogatott.

Boldog Pier Giorgio Frassati nevét viseli majd az épület, aki követésre méltó példa a fiatalok számára. Ez a fiatal természetjáró, a torinói műszaki egyetem hallgatója azt bizonyítja, hogy a szentség lehetséges, bárkinek, bármely életkorban, függetlenül a háttértől és a körülményektől. A gyakorlatban nagy tréfacsináló Frassati vonzotta társait vidámságával és intenzív lelki életével. A szegények és a szenvedők barátja volt, egy beteglátogatás alkalmával fertőződött meg a betegséggel, amely 24 éves korában halálát okozta.A Domonkos harmadrend tagja volt.

Tornacsarnok alapkőletétel KőszegenDr. Székely János megyéspüspök köszöntőjében kiemelte: fontos a lélek mellett a testre is figyelmet fordítani. Példaként Szent II. János Pál pápát állította a fiatalok elé, aki sokat síelt, szeretett túrázni.
Soltész Miklós államtitkár köszöntőjében emlékeztetett rá: 1947 előtt hazánkban több mint 5000 oktatási intézményt működtettek az egyházak. A rendszerváltás után napjainkban több mint 200.000 diák valamely vallási felekezet által fenntartott óvodába, vagy iskolába.

A köszöntők után az iskola udvarán - dr. Székely János áldása után - elhelyezték az új tornacsarnok alapkövét.