Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent László-mise Rumban

Szent László-mise RumbanNovember 5-én dr. Székely János megyéspüspök celebrált szentmisét Rumban. Szent László királyt, a templom védőszentjét ünnepelték.

Szent László-mise RumbanA 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánította a nemzetpolitikai államtitkárság a „lovagkirály” trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából. Az emlékév célja felhívni a figyelmet arra, hogy Szent László a keresztény egység jegyében kapcsolta össze a közép-európai nemzeteket. Az életművében a nemzet fogalma is hangsúlyos volt, hiszen a Magyar Királyság az ő uralkodása alatt tudta megerősíteni pozícióját és szerepét a térségben.

A rumi Szent László titulusú templom 700 éves múltra tekint vissza. Három építészeti stílus jegyeit viseli magán. Román stílusú a torony és a nyugati homlokzat. Ugyanezt a stílust képviselik a templom déli falán található lőrésszerű ablaknyílások is. Gótikus a nyugati főbejárati ajtó, melyen át először egy keresztboltozatos kapualjba jutunk. Innét vezet egy XVI. században épült csúcsíves, kőkeretes ajtó a templom hajójába. A hajó három barokk boltszakaszos részből áll. Ehhez csatlakozik a félköríves záródású barokk szentély. Szintén barokk jellegűek a déli oldalon található félköríves ablakok.

Szent László-mise RumbanAz Emlékévben mi is fontosnak tartottuk, hogy megemlékezzünk templomunk patrónusáról, mondta köszöntőjében Horváth István plébános. Dr. Székely János három üzenetet emelt ki a lovagkirály életéből. Az első, hogy László sohasem önmagát kereste. Nem a maga dicsőségét kereste. Ezt bizonyítja a mogyoródi csata, aki fiatalon a sereg élén harcolt, de mégis az ütközet végén megsiratta a halott katonákat. Szent István örökségét akarta védeni. Ugyanezt látjuk, amikor 1083-ban szentté avatta I. István királyt. Ő, akinek a nagyapját még megvakíttatta első királyunk. A másik üzenet, hogy lelkesedett Krisztus törvényéért. Pl. a szabolcsi zsinaton evangéliumi törvényeket adott a nemzetnek. Isten törvényei nem ellenünk vannak, hanem értünk. A harmadik üzenet a hit kincsének átadása a gyermekeknek.

Püspök atya szentbeszédét meghallgathatják itt.

A Szent László évhez kapcsolódva kiépült a negyvennégy erdélyi és magyarországi települést tömörítő, a lovagkirályhoz kapcsolódó kulturális, természeti és építészeti értékeket egyaránt bemutató Szent László-örökség út. www.lovagkiraly.org