Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Brenner János boldoggá avatása - Interjú dr. Székely János megyéspüspökkel

Brenner János Brenner János boldoggá avatásának bejelentése után telefonon elértük dr. Székely Jánost. Interjú egyházmegyénk vezetőjével. 

Tele van a szívem és egész magyar egyház szíve örömmel és hálával a boldoggá avatás hírére, mondta rövid interjújában dr. Székely János. A megyéspüspök kiemelte: Brenner János egy tiszta lelkű, lángoló szívű, lelkes papja és aztán vértanúja volt az egyházmegyénknek, akit 1957-ben brutális kegyetlenséggel, 32 késszúrással ölték meg.

Tisztelte mindig ott élt az emberek szívében, akkor is amikor a nevét nem volt szabad kimondani. Titokban őriztük az ő szeretetét, tiszteletét, mondta a főpásztor.   

Székely János hangsúlyozta: Brenner János semmilyen különleges politikai tevékenységet nem végzett,  az egyetlen bűne az volt, hogy rengeteg embert vonzott az egyéniségével, tisztaságával, lendületével az Egyházba. 

A legutolsó reggelen azt mondta a plébánia házvezetőnőjének:  Málcsi néni, olyan gyönyörű ez a reggel, átölelném az egész világot.” Csordultig volt a szíve kegyelemmel, örömmel,  tisztasággal.

A főpásztor kiemelte: már a papságra készülése elején arról írt, hogy mennyire vágyik arra, hogy szent lehessen.  Azt írta a legelső lelkigyakorlatának a naplójába: „ Szívem minden hálájával köszönöm meg Neked, hogy szolgálatodra rendeltél. Segíts, hogy szent lehessek. Mert én egyszerre, mindent, fenntartások nélkül akarok Neked ajándékozni.” 

Hálát adunk, hogy eljutott idáig Brenner Jánosnak az ügye, hogy a boldogok sorában tisztelhetjük Őt. Jövőre Szombathelyen lesz a boldoggá avatás. A terveink szerint Zsidára is kimegyünk majd a boldoggá avatás után, hogy a vértanúság helyén is megemlékezhessünk róla. – zárta az interjút dr. Székely János. 

 

A rövid interjút meghallgathatják itt!