Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Bibliai apaképek - előadássorozat az Egyetemi Lelkészség szervezésében Szombathelyen

Bibliai apaképek2017. november 6-án folytatódott az Isten atyai arca című előadássorozat a Savaria Egyetemi Központban. Dr. Németh Norbert atya ezúttal a bibliai apaképekről tartott előadást.  

Bibliai apaképekA bibliai apaképek a bibliai istenképből forrásoznak” - kezdte az előadását Dr. Németh Norbert atya. Néhány képet, apa-mintát kiemelt az egyetemi lelkész a Bibliából, amelyek az apasággal kapcsolatosan fontosak lehetnek számunkra: Ábrahámot, Izsákot, Jákobot. Ezeknek a bibliai, történelmi alakoknak az istenélménye lesz a választott nép istentapasztalata.

A bibliai kinyilatkoztatás olyan Istenről beszél, aki megmutatja, mit jelent az igazi atyaság. Ebben leginkább az evangéliumok segítenek, melyek megmutatják Istennek ezt az atyai arcát, aki annyira szeret, hogy saját Fiát adja oda az emberiség üdvösségéért. Az atyaságra való hivatkozás tehát segít megérteni valamit Isten szeretetéből, aki azért változatlanul nagyobb, hűségesebb, tökéletesebb bárki emberi apánál. „Ki az közületek – mondja Jézus, hogy megmutassa tanítványainak az Atya arcát –, aki a fiának, ha az kenyeret kér, követ nyújtana? Vagy ha halat kér, skorpiót nyújtana neki? Ha tehát ti, pedig rosszak vagytok, tudtok jókat adni a fiaitoknak, mennyivel inkább ad a ti mennyei Atyátok jókat azoknak, akik kérik tőle.” (Mt 7,9–11; v.ö. Lk 11,11–13.)

Elsőként Ábrahámra, a Biblia fontos apa-alakjára irányult a figyelem. Ábrahámnak el kellett engednie az ő elsőszülött fiát, Izmaelt (Hágártól született fiát). Úgy gondolta, hogy ő lesz az örökös. Isten meg úgy gondolta, hogy nem ő lesz, hanem az ígéret fia, Izsák. Ezért Ábrahámnak el kellett engednie a test szerinti gyermeket, hogy megkaphassa a lélek szerintit, akit később szintén ő nemzett. Majd azt kéri az Úr: „Vedd egyetlen fiadat, akit szeretsz, Izsákot, menj Morija földjére, s ott mutasd be égőáldozatul!” (Ter 22,2).

Minden jó apa elkötelezett abban, hogy gyermeke életét óvja, védje, őrizze, segítse. Mindennek az ellenkezőjét kéri Ábrahámtól az Isten, ami az őrülettel határos, azt kéri tőle, hogy áldozza fel. Ábrahámnak Izsák nem pusztán a fia, hanem az Isten ígéretének a beteljesedése és a megváltás záloga is.

„Valójában, amit Isten Ábrahámtól kér, az nem Izsák élete, hanem az, hogy a fiáról a szívében hordozott álmait, dédelgetett reményeit, róla kigondolt terveit áldozza fel, és azt is kéri tőle az Úr, hogy hadd lehessen Ő az egyetlenegy az életében, aki Ábrahámot vezetheti és intheti. Ábrahám olyan apa, olyan hitbeli példakép, aki a szívét Istennek adta, és az első helyre Istent tette, így kapja meg igazán a fiát, Izsákot” – hangzott el az előadásban.

Az a feladata Ábrahámnak, hogy az Istenhez kösse Izsákot, a róla kigondolt álmokat, a jövőjét és a családját, aki körülötte él. Az a feladata egy igazi apának, hogy képviseljen „valami transzcendenst” a családjában, a rábízottak körében.

Az előadásban Izsákról, majd Jákob személyéről is hallhattuk azokat a vonásokat, amik az apai hivatásnak a nélkülözhetetlen elemei. Az előadás végén pedig a Tékozló fiú története (Lk 15, 11-32) és Rembrandt A tékozló fiú hazatérése (1669) c. festménye segítette, hogy tudatosítsuk magunkban a következő felismerést: „végső hivatásom valójában az, hogy az Atyához váljak hasonlatossá, és mindennapjaimban éljem meg isteni együttérzését. Bár én vagyok mindkét fiú, nem az a feladatom, hogy fiú maradjak, hanem hogy az Atyává váljak, aki megmutatja mennyire szeret.

Bibliai apaképekA teljes előadás ezen a linken megtekinthetőhttps://sek.videotorium.hu/hu/recordings/17650

A következő előadást A férfi útja. A hiteles férfikép a Biblia nyomán címmel tartja Németh Norbert atya 2017. november 27-én, hétfőn 18.00 órakor az ELTE Savaria Egyetemi Központ „C” épület nagy előadótermében (Szombathely, Károlyi Gáspár tér 4.). Szeretettel várunk mindenkit!