Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szent Márton ünnepe Szombathelyen

Szent Márton ünnep 20172017. november 11-én védőszentjüket, Szent Mártont ünnepelték a Szombathelyi Egyházmegye hívei és papsága a Székesegyházban.

Szent Márton az ókori Savariában, a mai Szombathelyen született, derül ki életrajzából. A Szombathelyi Egyházmegye 1777-es alapításakor így egyértelmű volt, hogy a Katolikus Egyház e népszerű szentjét választották patrónusnak. Őt ünnepli november 11-én a Katolikus Egyház és különösen is a Szombathelyi Egyházmegye.

Szent Márton ünnep 2017A szentmise kezdetén dr. Székely János megyéspüspök bejelentette: a Szentatya jóváhagyta Brenner János atya boldoggá avatását. Nagy taps fogadta szavait. Megköszönte mindazok munkáját akik hozzájárultak az elmúlt évtizedekben az ügy előremeneteléhez és köszöntötte Brenner Józsefet, Brenner János atya testvérét is.

 

Szent Márton ünnep 2017Dr. Székely János megyéspüspök Szent Márton állította a hívek elé példaképnek. Kiemelte: Szent Márton már kora gyermekkorától Istent kereste az életében. Így kell tenni nekünk is. De példakép abban is Szent Márton, hogy élete tele van a szeretet gesztusaival, tetteivel. Ahogy rátalál Krisztusra tovább akarta adni a hitet. Így tettek az első keresztények, és így kellene tennünk nekünk is. És példa abban is, hogy szerette a szegénységet, az egyszerűséget.
Szent Márton szerette az egyszerű, szegény Krisztust. Őt akarta megjeleníteni. Püspök atya figyelmeztetett arra, hogy ha közösségeinkben nem lesz helye a szegény, betege, idős, cigány, hajléktalan testvéreinknek, akkor közösségeinkben nem lesz helye Krisztusnak sem.
Püspök atya szentbeszédét meghallgathatják itt.

Szent Márton ünnep 2017A szentmise végén Püspök atya és a papság képviselői Szent Márton oltárához vonultak, ahol kérték a szent közbenjárását egyházmegyénkre és hálát adtak Brenner János boldoggá avatásárt is.