Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Templommegáldás Zsédenyben

Zsédeny- Szent Márton templom2017. november 12-én dr. Székely János megyéspüspök megáldotta a megújult zsédenyi,Szent Márton tiszteletére szentelt templomot.

Zsédeny- Szent Márton templomVas megye egyik legrégebbi Szent Márton-temploma található a vasi kis faluban. Titulusát már 1238-ban oklevél említi. A település neve ugyanakkor már egy 1221-ben kelt okiratban már szerepel. Oltárképének előterében Szent Márton püspökként jelenik meg. A kép hátterének jobb oldalán az amiens-i várfal előtti köpenymegosztás jelenete, a lovon ülő, köpenyét kettévágó római katona és a félmeztelen koldus, bal oldalán Márton attribútuma, a lúd látható. Tizenegy millió forintot nyert pályázaton a zsédenyi egyházközség, emellett a Szombathelyi Egyházmegye és a hívek anyagi támogatása is kellett a munkálatok befejezéséhez. Ennek keretében tető- és ácsszerkezet felújítását, a bádogos rendszer cseréjét, az ablakok cseréjét, a homlokzati vakolat cseréjét és a homlokzat festését, szivárgó rendszer készítését és az utólagos vízszigetelést valósították meg, tereprendezést hajtottak végre. A templom belseje is megújult. Itt is a vizesedés okozott gondokat. A belső vakolatcsere után a teljes templombelső kifestették, a főhajót, a szentélyt és a sekrestye részt is. A tereprendezés után a régi betonjárda helyett térkövezett járda készült. A sekrestye bejárata feletti hullámos lemeztető helyére fából készült előtető került, cserépfedéssel. Egyházközségi adományok révén a toronysisak felújítását is el tudták végeztetni. Emellett a szobrokat is felújították.

Zsédeny- Szent Márton templomDr. Székely János megyéspüspök áldotta meg a templomot. Szentbeszédében utalt rá: a templom az a hely, ahol ahol találkozhatunk Jézussal. Az ember szívét semmi más nem tudja egészen betölteni, csak az Isten. Itt a templomban az ő igéjét hallgathatjuk, a szentségek forrásából részesülhetünk. Krisztus békéje betölt itt minket, amit senki nem tud elvenni tőlünk. Hálát adunk, hogy Isten itt lakik közöttünk, emberré lett, átakarta ölelni a világot és ma is jelen van az Igéjében, a szentségeiben. Püspök atya kitért rá: otthonaink akkor tudnak a szeretet, a béke, a megértés helyei lenni, ha ott van az emberi házak között az Isten háza. Ha haza tudjuk vinni a templomokból az Isten békéjét, ha tudunk innen erőt meríteni.

Püspök atya szentbeszédét meghallgathatják itt.