Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Műhelymunka hitoktatóknak, lelkipásztori munkatársaknak, közösségvezetőknek

Martineum2017. november 6-án, hétfőn este Műhelymunkát szervezett a Martineum Felnőttképző Akadémia hitoktatóknak, lelkipásztori munkatársaknak, közösségvezetőknek.

A program témája ez volt: az Eucharisztikus élet pedagógiája hittanóráinkon, plébániánkon, közösségeinkben.

A műhelymunkát Dr. Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság közösség tagja, a Központi Oltáregyesület Elnöke, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa vezette.

Beáta nővér vezetésével imával kezdtük az estét, mely segített minket az elcsendesedésben és a Jézus jelenlétébe való megérkezésben. Bevezetést kaptunk az Eucharisztikus élet pedagógiájába. Megismertük az Eucharisztikus élet három alappillérét(imádság,  felajánlás és apostolkodás), melyek nemcsak a szentmisében, de mindennapjainkban is megjelennek.  Beáta nővér rávilágított, hogy tudjuk ezeket megélni egyéni életünkben és a ránkbízottakat miként tudjuk segíteni ezekben. A három pillérhez szorosan kapcsolódik négy antropológiai alap beállítottság (jelen lenni, meglátni és érzékelniegyüttműködnihálát adni), melyekhez szintén számos gyakorlati szempontot kaptunk.

Beáta nővér elmesélte, hogy közösségével, a Nyolc Boldogság Közösséggel, milyen programokat szerveznek korosztályok szerint az Oltáriszentséghez kapcsolódóan a budapesti Örökimádás-templomban. Mivel a jelenlévők közül sokan gyerekekkel, fiatalokkal foglalkoznak, ezért a gyerekszentségimádásról beszéltünk részletesen. Beáta nővér egy többgyermekes édesanyával együtt havonta egyszer szentségimádást szervez gyerekeknek. A gyerekszentségimádás célja, hogy elősegítsük a meghitt találkozást Jézus és a gyermekek között, bevezessük őket a szemlélődésbe, a résztvevő gyermekek figyelmét Jézus jelenléte felé vezessük.

A programvégi visszajelzések alapján a műhelymunka megerősítette a 26 résztvevőt az eucharisztikus élet fontosságát illetően a saját életünkben és a ránkbízottak életében! Sok ötlettel gazdagodtunk arról, hogyan szervezzünk szentségimádási alkalmat, melyhez szakirodalmi ajánlót is kaptunk Beáta nővértől.

 

Szöveg: Kissné Takács Eszter