Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Útifilm a Kárpátok-bérceiről - Háborús hősök nyomában Szent Mártonnal

ÚtifilmÓriási vállalkozás eredményeként 50 perces útifilmet vetítettek november 16-án Katonatörténeti Kiállításon Szombathelyen. I. világháborús magyar katonák nyughelyeit keresték fel elkötelezett vasi kutatók a Kárpátokban, de Szent Márton ereklyéjét is magukkal vitték a helyi közösségekhez.

A martinus.hu oldalon mi is beszámoltunk róla idén nyáron, hogy a Visegrádi Szent György Lovagrend Vas Megyei Priorátusának tagjai, valamint hagyományőrzők, érdeklődők indultak el még június 23-án, hogy három napos úton kutassák a 83-as gyalogezred egykori véres csatáinak színtereit, melyek Kiesvölgy, Határhegy, Ceremcha- magaslat körül zajlottak 1915. tavaszán. Másik célja a közel 2300 km számláló utazásnak az volt, hogy Szent Márton ereklyéjét elvigyék a legkeletibb, katonaszent tiszteletére szentelt templomokba: Skelivka, Simenivka. 

Az első nap beszámolóját elolvashatják újra itt. 

A második nap beszámolóját elolvashatják itt.

FilmbemutatóAz út – minden szervezés ellenére – természetesen tele volt meglepetésekkel, mondta a martinus.hu-nak adott interjúban Fülöp András, az út főszervezője, mozgatórugója. A cél az volt, hogy az I. világháború keleti frontján, a Kárpátok vonulataiban kutassák a magyar, elsősorban vas honvédek emlékeit, sírjait. Ellentétben pl. az olasz frontvonallal, ahol a hősi halált halt katonáknak sírhelyeket, emlékműveket emeltek és azokat gondozzák is, itt nem ez a helyzet. Sokszor a helyiek emlékezete illetve segítőkészsége volt a tájékozódási pont, hol vannak katonai temetők. Fülöp András szavaiból kiderült az is: a sírok többségénél hosszú idő óta ők voltak az első látogatók. Magyar himnusz, magyar zászló, ritkán hallott/látott vendégek ezeken a helyen. Ők elvitték ezeket a hősöknek. És Szent Márton ereklyéjét is, amelyet nagy örömmel fogadtak a helyi közösségek, ezt már Deák Szonja mondta a martinus.hu-nak, aki az út során folyamatosan kézben tartotta kameráját és rögzítette az eseményeket.

FilmbemutatóEnnek köszönhető az az 50 perces útifilm, amelyet november 16-án mutattak be Szombathelyen. Ebben szó esett az út céljairól, az I. világháborúban a Kárpátokban zajló harcokról, láthatták a megjelentek a frontvonal helyszínein még megtalálható harctéri nyomokat, de emellett az ukrajnai hétköznapokba s betekintést kaphattak a nézők, ahogy azt is megtudhatták miként éli életét és őrzi identitását az Ukrajnában élő magyarság.

Illés Károly, Szombathely alpolgármestere méltatta a vállalkozást, amely segít megőrizni a hősök emlékét. Császár István általános helynök mondott köszönetet a film készítőinek, az út résztvevőinek, hiszen ahogy fogalmazott:ez egymissziós út is volt egyben. A program áldással zárult, hiszen Fülöp András szervezésében újabb csapat indult útnak.