Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Jubileumi szlovén anyanyelvű szentmisét tartottak Szentgotthárdon

Jubileumi szlovén miseTíz esztendeje, 2007. november 18-án szlovén nyelvű miseének és imádság hangzott fel az ódon, szentgotthárdi Barokk-plébániatemplomban. E jeles esemény évfordulóján kocelebrációs szentmisét tartottak a Rába-parti városban november 19-én, melyen közreműködött a Felsőszölnöki Keresztelő Szent János Plébánia Szent Cecília Egyházi Énekkara, a Magyarországi Szlovének Szövetsége Apátistvánfalvi Egyházi Énekkara és a szentgotthárdi Alkalmi Szlovén Egyházi Énekkar.

Jubileumi szlovén miseA hálaadó misét jelenlétével megtisztelte Metka Lajnšček, a Szlovén Köztársaság meghatalmazott minisztere és Dr. Török Tamás, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főosztályvezetője, Ropos Márton az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, valamint
Huszár Gábor polgármester.

Franc Režonja, a Muraszombati Egyházmegye nemzetiségekért felelős püspöki helynöke a jubileum kapcsán elmondta: – Tíz éve a muraszombati és a szombathelyi egyházmegye akkori vezetői a Szentgotthárdon élő szlovén ajkú hívek kérésének eleget téve, megállapodtak az anyanyelvi-istentiszteletek rendszeres megtartásáról. Bár az államhatár sokáig elválasztott bennünket, de itt a Rába-vidéken sok lelkipásztor élt, akik sokat tettek az anyanyelvi hitélet megőrzéséért. Isten igéjének hirdetése az emberek anyanyelvén a szeretet és a megbecsülés jele.

Jubileumi szlovén miseDániel Katalin a Szentgotthárd-Rábatótfalu Szlovén Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és dr. Sütő Ferenc országgyűlési szószólói asszisztens úgy fogalmazott, hogy a hitélet kovászt jelent a közösségen belül, az anyanyelvű hitélet pedig segíti a szlovén nyelv fennmaradását és egyidejűleg hozzájárul az identitás-tudat megőrzéséhez. A legfontosabb alapimák, egyházi népénekek szlovén nyelven történő elsajátítása nemcsak az egyházhoz, hanem a nemzetiséghez való kötődést is erősítik.

Az ünnepi beszédeket követően megköszönték mindazok munkáját, akik sokat tettek a szlovén nyelvű hitélet ápolásáért. Variné Trifusz Mária a szentgotthárdi szlovén misék zenei szolgálatában végzett kiemelkedő munkát, míg Kissné Köles Erika annak idején, a helyi nemzetiségi önkormányzat elnökeként kezdeményező szerepet vállalt a szlovén nyelvű szentmisék létrejöttében. Azóta is szervezi, koordinálja, egyezteti mindazokat a dolgokat, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy szlovén nyelvű szentmise legyen Szentgotthárdon.

Szöveg és fotó: Horváth R. László