Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szentföldi zarándoklat - 2017. november 08-15.

Szentföldi zarándoklatNovember 8-15. között a Szombathelyi Egyházmegye több településéről vettek részt hívek szentföldi zarándoklaton, Farkas László, bagodi plébános vezetésével.

Szentföldi zarándoklatZarándokközösségünk az egyházmegye több településéről tevődött össze ebben az évben. A hívek egy csoportja Kőszegről, Szombathelyről, Szentpéterfáról, Bagodból és más egyházközségekből jelentkezett erre a zarándokútra, amelyről felejthetetlen élményekkel térhettünk haza.

Jézus nyomában, így hirdettük meg zarándoklatunkat és valóban sikerült Jézus Krisztus nyomdokain, tanítványai valamint Szűz Mária és Szent József lába nyomában zarándokolni.

Először is hálát szeretnénk adni a Jó Istennek és Drága Szűzanyánknak, hogy három év elmúltával sikerült újból átélni Szentföldön azt a csodát, amit az írás nem mutathat be, amit a képek nem adnak vissza teljes egészében, hiszen lelkünk újjászületése szavakkal nem jellemezhető, képekben nem kifejezhető.

Szentföldi zarándoklatAmikor elkezdtük a zarándoklatot szervezni, tudtuk, hogy legalább két feltétel szükséges ahhoz, hogy ne érjen bennünk csalódás: szükség van egy felkészült lelki vezetőre és egy jó idegenvezetőre. Egyrészt olyan lelki vezetőt választottunk Farkas László jelenleg Bagodon szolgáló plébános személyében, akinek felkészültsége a szent helyekről kimagasló, amiről már többször megbizonyosodtunk. Másrészt egy olyan idegenvezetőt választottunk, aki szerintünk Izrael egyik legjobb idegenvezetője, aki nem csak a száraz tényeket közli a zarándokokkal, aki tulajdonképpen nem is idegenvezető, hanem mindannyiunk jó barátja a zarándoklat végén. Emellett olyan pozitív gondolkodásmódot sugároz, ami mindannyiunk példaképe lehetne. Minden mondanivalóját hármas egységre fűzi: az Isten, a család és a haza az a három kapocs, ami által céljaink könnyen elérhetők válnak. Lelki vezetőnk és idegenvezetőnk is olyan tanúbizonyságot tettek, ami által nyilvánvaló volt mindenki számára, hogy nem csak szavakban, hanem mindennapi életükben is azt cselekszik és úgy élnek, amit nekünk szavakban próbáltak belénk plántálni. Óriási kegyelem volt mindannyiunk számára, őket hallgatni. Különös kegyelem, hogy velünk tartott Németh Csaba atya – aki jelenleg Kőszegen szolgál káplánként- így nemcsak László atya elmélkedéseit hallhattuk, hanem Csaba atya gondolatait is. Úgy gondoljuk, hogy rózsafüzérrel és imakönyvvel kezünkben, igazi lelki gyakorlaton vettünk részt, ahol a nap minden órájában szent helyeken járva elmélkedtünk a krisztusi időkről, s így közelebb kerülve Atyánkhoz. Igen, a rózsafüzér titkain ott elmélkedtünk, ahol az események kétezer évvel ezelőtt történtek.

Külön köszönetet mondunk a szervező utazási irodának, akik gondoskodtak a magas színvonalú ellátásunkról. A Gallilei tó partján lévő Tiberiasban és Jeruzsálemben aludtunk 3 illetve -4 éjszakát négy csillagos szállodákban. A kétkedőknek bátran kijelenthetjük, hogy semmiféle katonai, vagy politikai feszültségnek nyomait sem tapasztaltuk, sőt nagyon jó kapcsolatba kerültünk betlehemi (Palesztin) rendőrökkel.

Ezek után kronológiai sorrendben próbálom felidézni a zarándoklatunk helyszínein átélt élményeket, lélekemelő pillanatokat, avagy Isten közelségét.

Szentföldi zarándoklatAz első napon nap utunk Canába vezetett. Cánában tett Jézus először csodát, amikor a menyegzőn a vizet borrá változtatta, ahol rajta kívül Szűz Mária („ Tegyétek amit mond”) és az Ő tanítványai vettek részt. A kriptában egy ókori víztároló edény látható, amely szimbolizálja azt a hat eredeti nagy edényt, amelyeket vízhordásra használtak a csoda idején. László atya ezen a szent helyen megáldotta a házaspárokat, valamint a jelenlévő házaspárok megújították házassági fogadalmukat és esküjüket,- egyik zarándok házaspárunk házasságkötésük 50. jubileumát ünnepelte - majd közösen elimádkoztuk a világosság rózsafüzér titkai közül az ideillő tizedet „ aki kánai menyegzőn kinyilatkoztatta isteni erejét”

A canai menyegző borának megkóstolása után utunk Názáretbe vezetett.

Názáret városa egy völgyben fekszik Dél-Galileában. Itt Gábriel Arkangyal közölte Szűz Máriával az örömhírt, hogy egy gyermeknek fog életet adni. Jézus itt töltötte gyermekkorát szüleivel Józseffel és Máriával együtt. A napi szentmisénk az Angyali Üdvözlet templomban volt.

Mindenki számára emlékezetes marad az az elmélkedés is, amit László atya a Szent Család Bazilikában mondott el zarándoktársainknak. Rövid időn belül ez volt a második alkalom, hogy a szemek nem maradtak szárazon.

Ezen a napon délutáni úti célunk Haifa városa volt.

Szentföldi zarándoklatHaifa városa a kikötő fölé épült a Carmel hegyének lejtőjére és egyik jellegzetessége az arany kupolájú Bahai szentély, valamint a csodálatosan gondozott park. Azt tartja mondás: "Haifában dolgozni, Jeruzsálemben imádkozni és Tel Avivban mulatni”

Carmel hegyen a Stella Maris templom nevezetessége elsősorban

az itt található Illés próféta szentély, ahol a próféta a keresztény hagyomány szerint élt.

A következő nap szent helyei elsősorban a Hétforrás vidékére koncentrálódtak.

A Primátus kápolnánál a szabadtéri oltárnál mutatta be László atya a legszentebb áldozatot, amely mindennapjaink csúcspontja volt zarándoklásunk alatt. Ezen a szent helyen a tanítványok együtt ettek, és Jézus kinevezte Simon Pétert elsőségi tisztségébe. Kivételes lehetőség volt a csoport számára a hozzátartozó gyönyörű kertben sétát tenni.

Ezek után átsétáltunk a Csodálatos kenyér és Halszaporítás Templomába Tabghába.

Továbbutaztunk Kafarnaumba, ahol Jézus több csodát is tett, mint például meggyógyította Péter feleségének anyját a lázból, meggyógyított egy leprást is.

Ezek után felkerestük a Nyolc Boldogság hegyet. A hegyen lévő nyolcszögletű templom jelzi azt a helyet ahol Jézus elmondta Hegyi Beszédet. Minden szent helyen volt lehetőségünk az egyéni elmélkedésre, is.

Szentföldi zarándoklatReggelit követően útban Jeruzsálem felé felkerestük a Yardenit, ahol László atya meghintett bennünk a Jordán folyó szent vízével. Továbbhaladva megnéztük azt a helyet is ahol János apostol megkeresztelte Urunkat, Jézus Krisztust.

Utunk egy különleges hely felé vezetett, ami azért is különleges mivel nagyon sokáig – autonóm terület lévén – nem engedték be az idegeneket Jerikó földjére. Nagy élmény volt számunkra az itt bemutatott szentmise, és még csodálatosabb a Megkísértés hegyére való felmenetel. Gyönyörű panorámában volt részünk egyrészt a kolostorból, másrészt a kolostorhoz vezető felvonóból is.

Ezek után utunk Qumrámba vezetett, ahol megnéztük a Holt tengeri tekercsek eredeti lelőhelyét és volt lehetőségünk megmártózni és lebegni a Holt-tenger langyos sós vízében.

Ezen a napon a reggelit követően a Sion hegyére mentünk, de szentmisék miatt ezen a nap reggelén csak az Utolsó vacsora termében elmélkedtünk, majd  Betlehembe vettük az irányt. Először megnéztük a Pásztorok mezejét, azt a helyet, ahol az angyalok hírül adták a Megváltó megszületését. Ezen a szent helyen a Tej barlang templomban volt a napi szentmisénk. Betlehemben hosszú sorban állás után jutottunk el Jézus Krisztus születésének szent helyére: a Születés templomba.

Napunkat a Bethesda fürdő partján kezdtük, ahol Jézus meggyógyította a nyomorék embert. Közvetlenül mellette található a Szent Anna templom, amelynek akusztikája talán a legjobb a jeruzsálemi templomok közül. Szentmise a keresztút első állomásánál lévő templomban volt.

Szentföldi zarándoklatEzek után Via Dolorosán végigjártuk Jézus Krisztus keresztútját, elmélkedve minden állomásnál. Rövid sorban állás után bejutottunk a Szent sírhoz is, ahol sajnos csak nagyon rövid ideig lehet elmélkedni. Ezek után átsétáltunk a Siratófalhoz, és így ért véget ez a nap.

Másnap reggel a szállodánkból átsétáltunk a Miatyánk templomba és a Mennybemenetel kápolnájába. A virágvasárnapi útvonalon lesétáltunk a Dominus Flevit kápolnába ahol Jézus Krisztus megsiratta Jeruzsálemet. A Getszemáni kertben megcsodáltuk a Nemzetek Templomát. Itt látható az a szikla, amelyen Jézus imádkozott és vért izzadt az elfogatása előtti éjjelen.  Szentmisénk ezen a napon az Olajfák hegyén, szabadtéren volt. Ezek után pedig Szűz Mária Sírjának templomában néztük meg azt a helyet ahol Szűz Máriát eltemették és ahonnan a mennybe felvétettet, majd a közvetlen mellette lévő elárulás barlangját tekintettük meg.

Délután tovább haladtunk a Templom hegyre ahol a Szikla mecset és az El Aksa Mecset látható, majd a Sion hegyére vezetett utunk, ahol megcsodálhattuk a Szűzanya elszenderülésére emlékére épített templomot . Még ezen a napon elmélkedtünk Kaifás házában, ahol Péter apostol megtagadta mesterét, és ott látható az a hely ahol Jézus Krisztus pár órán keresztül raboskodott. A nap végén, csodálatos melegben átsétáltunk a Kedron völgyén keresztül.

Szentföldi zarándoklatUtolsó nap utunk Ein Karemben vezetett a Látogatás templomba, ahol Szűz Mária meglátogatta Erzsébetet. Ugyanezen a helyen van Keresztelő Szent János a temploma is ahol szentmisét mutatott be László atya, Csaba atya celebrálásával. Itt látható az a hely, ahol a gyermek Jánost bújtatták az ártatlanok lemészárlása során Heródes katonái elől. Délután utunk a repülőtér irányába vezetett. Hát így ért véget zarándoklatunk.

A Szentföldre eljutni óriási kegyelem mindenki számára. Úgy érezzük, hogy az átélt élmények után másképpen hallgatjuk az evangéliumot, más módon vesszünk részt a szentmisén, mert valószínű, hogy a Jézus életéhez kapcsolódó eseményekhez valódi, de legalább elképzelt helyszíneket is tudunk kötni. Szentföldön zarándokolni, Jézus nyomában járni hét napon keresztül olyan erőt a mindennapi ember számára, ami szavakban nem fejezhető ki, amelyet elmondani nem lehetséges.

 

Szöveg és fotó: Geosits Péter