Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Kápolnamegáldás a Szent Márton-templomban

Szent Kereszt kápolna megáldásaNovember 19-én megáldotta dr. Székely János megyéspüspök a Szent Márton-templom felújított Szent Kereszt kápolnáját.

Szent Kereszt kápolna megáldásaA templom feletti egykori oratóriumban évszázadokig a domonkos atyák imádságai hangzottak fel. Sokáig a domonkosrendi V. Piusz pápát és Máriát, mint a Rózsafüzér Királynőjét ábrázoló festmény volt a főoltárkép. A templom és kolostor 1930-as évekbeli átépítése során került a ma is látható Szent Kereszt kép a kápolnába. 

Az elmúlt időszakban szakértők segítségével felújították a kápolnát, új liturgikus berendezési tárgyakat – oltár, ambó – kapott a helyiség, ahol a kaufbeureni Szent Márton Plébániától kapott, Szent Kreszcencia ereklyéjét is elhelyezték. Ő különös kapcsolatban volt a Szent Kereszt titkával.

Szent Kereszt kápolna megáldásaRégóta várták a hívek ezt a pillanatot, mondta Schauermann János plébános, aki köszönetet mondott a restaurálásban részt vevő szakembereknek. Dr. Székely János áldotta meg a kápolnát. Szentbeszédében – amiben visszautalt a talentumokról szóló evangéliumi részletre – arra hívta fel a figyelmet: gyakran mi emberek is úgy viselkedünk mint az a szolga aki egy talentumot kapott és emiatt zúgolódott. Nem vagyunk elégedettek életünkkel, és azt gondoljuk, hogy más több talentumot kapott mint mi és ez nem igazságos. De fontos megérteni mint jelent 1 talentum Jézus idejében, mondta megyéspüspök atya. Az akkor nagy vagyon volt. Sokszor tűnhet úgy, hogy amit az Isten adott az kevés, pedig sok mindennel megajándékozott minket. És van lehetőségünk kihozni életünkből a kincseket. Fontos lenne észrevenni életünkben a szépséget és meglátni másban is a jót.

Dr. Székely János szentbeszédét meghallgathatják itt.

Szent Kereszt kápolna megáldásaA szentmise után kiállításmegnyitóval folytatódott a program. Domonkos szentek otthona címet viseli a tárlat, amelyen a templomban, kolostorban talált illetve különböző helyekről – pl. mellékoltárokról levett, tönkrement, de felújított festmények, zászlók láthatók. Dr. Zsámbéky Monika művészettörténész kalauzolta végig az érdeklődőket és mesélt a kincsekről, amelyek múltunk részei.