Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Búcsúi szentmise és alapkőletétel Szombathely Kámon városrészén

Búcsúi szentmise és alapkőletétel Kámonban2017. november 26-án dr. Székely János megyéspüspökkel együtt ünnepelték Szombathely Kámon városrészének hívei templomuk védőszentjének, Krisztus királynak búcsú napját. Megyéspüspök atya áldotta meg a templom mellett épülő közösségi ház alapkövét.

Búcsúi szentmise és alapkőletétel KámonbanZsúfolásig megtelt a búcsúi szentmisére a kámoni templom, amely 1950-ben épült, az itt élők összefogásával. A templom titulusa Krisztus király. Az egyházi év lezárása, amelyet egy héttel követ advent első vasárnapja.

Az I. világháború után XI. Pius pápa a niceai zsinat 1600. évfordulóján, 1925-ben szentévet hirdetett, amelynek mottója ez volt: „Krisztus békéje uralkodjék Krisztus országában!” A szentév végén rendelte el a pápa a Quas primas enciklikával Krisztus Király ünnepét, vagyis Krisztus Király vasárnapját, ami főünnep. A pápa az ateizmus, a kommunizmus, a szekularizmus terjedését látva érzékelte, milyen nagy veszélye van mindennek az emberiségre, ezért is érezte szükségét, hogy Krisztus megváltói hatalmára rámutasson.

Krisztus királyi méltóságának ünneplésével a népek, családok, személyek békéjének urát állította a hívek elé, hangsúlyozva, hogy Krisztus a megtestesüléssel és a megváltó halállal szerezte királyságát a világ üdvösségére.

Eredetileg a Mindenszentek előtti vasárnapon tartották az ünnepet, októberben, majd a II. Vatikáni Zsinat után, 1969-ben került az advent előtti utolsó vasárnapra.

(forrás:www. jezsuita.hu)

Búcsúi szentmise és alapkőletétel Kámonban

A homília kezdetén Székely János püspök arról beszélt: Mózesnek Isten egy égő csipkebokorban jelent meg – s a régi bibliamagyarázók sokszor feltették a kérdést: miért így? Az egyik nagyon különleges válasz szerint azért van Isten a lángok között, mert a népe is, az övéi is ott égnek Egyiptomban, a rabszolgaság kohójában, a szenvedésben. S azért van Isten a tövisek között a csipkebokorban, mert a népét is ütik-verik a rabszolgahajcsárok. Isten így szólt Mózeshez: „Hallottam népem jajkiáltását, ismerem a szenvedését.”

Az evangélium kapcsán Székely János rámutatott: minden szeretetlenségtől szenvedő emberben, minden magányosban ott él titokzatosan, rejtetten maga az Isten. Talán soha nincsen hozzánk közelebb, mint amikor szenvedünk.

Krisztus különleges király. Neki sosem volt trónusa. Az egyetlen amire felült a kereszt trónusa, mondta püspök atya szentbeszédében. Az egyetlen korona amit felvett a töviskoszorú volt. A kereszten hódította meg országát. A véres fájdalomban vált minden ember királyává. Krisztus országa a szeretet országa. Azaz ember él ebben az országban aki felismeri őt pl. a betegben, szenvedőben. Éljünk mi is ebben az országban, engedjük, hogy Isten betöltse szívünket, mondta Székely János aki kiemelte: ha nincs a szívünkben, a közösségeinkben helye a szegényeknek, betegeknek, időseknek, kitaszítottaknak, akkor nem lesz helye a közösségeinkben Istennek sem. Legyen ez a közösségi ház számukra is menedék, mondta püspök atya. Hozzátette még: akik a közösségi házat használják majd, sugározzák a Teremtő Isten jóságát, szépségét.  

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.

Búcsúi szentmise és alapkőletétel KámonbanA búcsúi szentmise után letették a leendő kámoni közösségi ház alapkövét. Köszöntőt mondott dr. Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője és dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, akik pénzbeli támogatással is segítik a ház elkészültét. Az alapkövet dr. Székely János megyéspüspök áldotta meg.

A tervek szerint a közösségi ház közel 170 m2-es lesz, amelyhez még egy kb. 50 m2-es terasz tartozik majd. 3 termet alakítanak ki és kb. 70-80 ember befogadására lesz alkalmas az épület, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Molnár Szabolcs, plébános. Kiemelte: a plébániának sokszínű a közösségi élete. A hitoktatás mellett gitáros énekkar, templomi kórus is működik, rendszeresen tart összejövetelt a Mária Légió és a templomi imacsoport is. Számukra nyújt majd jó lehetőséget programjaik, találkozóik megtartására  a közösségi ház, amely azonban helyt ad majd olyan kulturális vagy egyéb közösség rendezvényeknek, programoknak is, amelyek egy plébánia profiljába beleférnek. A házat összeépítik a templommal, kialakítva egy olyan helyiséget, ahol pl. a kisgyermekes családok is részt vehetnek a szentmisén.

A tervek szerint jövő nyárra fejeződik be az építkezés. 

Fotó: Benkő Sándor