Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Az egyházmegye hitoktatóinak továbbképzése

Hitoktatók lelkigyakorlataNovember közepén a Brenner  Kollégiumban volt a Szombathelyi Egyházmegye hitoktatóinak második továbbképzése ebben a félévben.  A találkozót domonkos nővérek vezették: Lujza nővér, Teréz nővér és Veronika nővér. 

Hitoktatók lelkigyakorlataA továbbképzés címe: A hittanos gyermekek imádságra segítése, vezetése. 

Kezdetnek egy rövid bemutatást kaptunk az imaformákról. Ezek mindegyike fontos, gyermekkortól egészen a felnőttkorig. Alapvetésünk az volt:

1. Csak az tud imára  nevelni, aki maga is imádkozik,
2. Ahogyan imádkozom, úgy tudom a gyermekek imáját kísérni. 

A gyermekek  szívesen imádkoznak, de biztatni kell őket: kezdjék el. A hittanórán is fontos, hogy a gyermekek szándékai is benne legyenek a közös imában. Ha csak lehet az egész testünket vonjuk be az imádságba, a keresztvetéstől kezdve a kéztartásig. Fontos, hogy igényességre neveljük őket.

Minden korosztályt másként lehet az imádságba vonni. Jó, ha megtapasztalják, Isten szól hozzájuk, csak adjanak teret Istennek, a valódi imádságnak. 

A foglalkozás után mindnyájan átmentünk a Székesegyházba:  az egy órás szentségimádás részben csendes, részben vezetett ima volt. Ugyan így volt az előző továbbképzési alkalomnál is. Ezzel az Eucharisztikus Kongresszus lelki előkészületét segítjük.  

Délután a tavaszi hitoktatói kerületi találkozó megbeszélése illetve a tavaszi hitoktatási programok bemutatására került sor.

Szöveg: Salamon Viktória-Fotó: Soproni Mónika