Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Egészséghét a sárvári Szent László Katolikus Általános Iskolában

Egészséghét Sárváron2017. november 20-25-ig tartó iskolai héten Egészséghetet rendeztek a sárvári katolikus iskolában. A hét minden napján különböző foglalkozások, előadások, sportolási lehetőségek biztosították azt, hogy a diákok minél több dolgot tudjanak meg az egészséges életmódról, és élvezhessék az oda vezető utat. 

Egészséghét SárváronA hét programsorozatának összeállításában az alsós tanító nénik közösen ötleteltek, és Némethné Jámbor Ildikó munkaközösség-vezető irányításával órarendszerűen állították össze az osztályok napirendjeit. A felső tagozaton Dénesné Méhes Gyöngyvér tanárnő a tantárgyak tárházának lehetőségeit kihasználva szervezte meg osztályokra beosztva a foglalkozásokat.

Szintén az ő ötlete volt a szülők, és az SZM bevonása is a különféle alkalmakba. A szorgalmas és ügyesen sütő anyukák, nagymamák számára „Édesanya, süss nekünk valami finomat!” címmel egészséges alapanyagokból készített süteménykészítő versenyt hirdetett az iskola. Rengeteg finom és esztétikus tálalású süti került a zsűri asztalára, melynek tagjai egy volt cukrásztanítványunk, élelmezés vezetőnk, igazgatónk, Ördög Tibor és egy kollégánk volt. A Diákönkormányzat támogatására aszalt gyümölcs vásárt szerveztek. A befolyó összeg a tanulók szabadidős programjainak támogatására szolgál majd. Hatalmas siker volt az SZM által főzött gyógyteáknak, melyet szívesen vásároltak és fogyasztottak a gyermekek, pedagógusok.

Egészséghét SárváronA programokban bővelkedő héten az alsó tagozatosok a legkülönfélébbek közül választottak. A teljesség igénye nélkül az alábbiakon vettek részt: Az 1. és 3. évfolyam: Gerinctornán (Keresztesi Zsuzsanna), a 2. és 4. évfolyam: Zenés tornán (Lovász Adrienn) mozoghatott. Előadásokat hallgattak az 1. a, 2. b: a betegségmegelőzés, személyi higiénia, a 2. a, 2. b: a fogápolás, a 4. évfolyam: a szenvedélybetegségek (Wächter Valter) témakörében. A  2. a, 3. a, 3. b osztályok: gyógynövényekkel ismerkedtek és  teáztak (Németh Józsefné)

A 3. évfolyam: a mentőállomásra, az 1. osztály: a város egyik gyógyszertárába sétálhatott.

Felszabadult hangulatban a 2. b: relax meséket hallgatott, a helyes kézmosás 6 lépéséről kvízjátékot játszott, a 4. a osztály: kvízjátékon, rejtvényes vetélkedőn vett részt az egészséges életmóddal kapcsolatosan. (Vörösné Bognár Katalin) Minden évfolyamon kézműves foglalkozásokkal, közös ételkészítéssel, hittan órákon lelki egészségórákkal bővítették ismereteiket.

A felsősök szintén programokban gazdag hetet tudhatnak maguk mögött.

A mozgásos foglalkozásokat ők az Oxygen Fittnessben aerobiccal (Németh Eszterrel) és cardiozással, az Iridium Fittnessben (Kertész Mónika vezetésével), a Sárvár  Fürdő Fitnessben TRX edzéssel tartották. (Hérincs Zoltánnal)

Az egészséges táplálkozásról előadást hallhattak Brodszky Péterné nyugdíjas tanárnőtől.

Egészséghét SárváronA fogápolásról volt tanítványunk, dr. Soós Dorottya fogorvos és egy édesanya, Kissné Gosztolya Ildikó fogászati asszisztens tartott bemutató foglalkozást.

A fogyatékossággal élő emberek esélyeiről és lehetőségeiről szombathelyi előadók, a dohányzásról: Vörös Katalin, az ÁNTSZ munkatársa beszélt.

Rasperger Helga rendőr: A média hatásairól, míg König Éva védőnő a kamaszkori változásokról osztotta meg ismereteit. A szabadon választott órákon a szaktanárok a tantárgyakhoz kapcsolódóan az egészséges életmódot beleszőtték a tananyagba. 

A hét zárásaként péntek délután a szülők, pedagógusok zenés aerobic fogalakozáson mozoghattak, melyet Lovász Adrienn, az iskola tanítója vezetett.

 

Egészséghét SárváronA sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola közössége ezúton köszöni meg a támogatást: az OXYGEN FITNESS-nek,az  IRIDIUM FITNESS-nek, a SÁRVÁR FÜRDŐ FITNESS-nek, a  Norbi Update üzletnek (ajándékcsomag), a Görög Zöldségüzletnek (ajándék gyümölcskosár), Tomorné Horváth Henriettnek (ajándék méz), az  SZM-nek (mézes tea árusítás DÖK támogatására), a DÖK-nek (aszalt gyümölcs árusítás) illetve Ruzsics Gábornak, aki a plakátokat, emléklapokat, okleveleket tervezte.