Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ifjúsági Imafesztivál Medjugorje-ban (A boldogság iskolájában jártunk)

2008.08.01. - Ifjúsági Imafesztivál (Medjugorje)Ebben az évben is - szokásunkhoz híven - a világörökség részét képező Mostar történelmi belváros középkori nevezetességeivel valamint a lebombázott katedrális helyén felépült új templom történetével ismerkedhettünk.

Ebben az évben 19. alkalommal került megrendezésre Európa legnagyobb katolikus Ifjúsági fesztiválja Medjugorjében, amelynek jelmondata a következő volt: „Amikor leszáll rátok a Szentlélek, erő. tölt el bennetek, és tanúim lesztek” (ApCsel 1,8)

Az elmúlt évekhez hasonlóan nagy várakozással tekintetünk és lelkiekben megújulva vettünk részt ezen a nagyszerű közösséget építő imafesztiválon.
A szentkirályi egyházközség szervezésében az ikervári Haller László atya lelki vezetésével és híveivel, számos szentpéterfai Szűzanyát tisztelő és szombathelyi valamint a megye más részeiről érkező hívővel kiegészítve indultunk el felejthetetlen zarándoklatunkra.

Miért volt számunkra és minden magyar számára emlékezetes a Szűzanya boldogság iskolájában részt venni? Igen a boldogság iskolájában jártunk, ahol a résztvevő hatvanezer ember arcáról sosem került le a mosoly ahol minden ember szeme ragyogott a boldogságtól. Lehetett bár szinte elviselhetetlen hőség, égette arcunkat a napsugár, közelebb szeretünk volna kerülni egy-egy tanúságtevőhöz mindenkor és mindenki teljes tisztelettel viselkedett a másik zarándok testvére iránt. Igen ez egy más dimenzió! Itt türelmesen álnak sorba zarándokok a lelki megtisztulásáért a gyóntatószékek előtt, vagy a templom oldalában, vagy talán csak szabad helyre letevő széken, hogy megtisztuljanak lelki terheiktől. Akármerre járunk-kelünk mindenhol szinte kézzel fogható a kegyelem.

Az Ifjúsági Fesztivál idei főszervezője Danko Perutina atya volt, aki most debütált először ebben a minőségében. A fesztivál megnyitásaként hatvan ország táblájával bevonulva minden nemzet köszöntötte a fesztiválon megjelenteket. Ezek után kezdődött a szentmise, amelyet több mint négyszáz pap vett részt. Jellemző hogy mindennap ennyi atya részvétele mellett vehetünk rész a szentmisén.  A szentmisét követőn - este fél tízkor - szentségimádás kezdődött, amely azért is léleképítő, mert ehhez hasonlóval találkozni sehol nem lehet. Több tízezer ember néma csendben hallgatta az elmélkedéseket az oltáriszentség előtt.

2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)A következő nap is rendkívüli volt nekünk magyarok számára, mert Eperjes Károly Kossuth díjas színművész volt az egyik tanúságtevő.
A mi csoportunknak azért is felejthetetlen mivel „Szamóca testvér” velünk, a mi csoportunkkal vett részt azon a szentmisén, amelyet Haller atya mutatott be a szálláshelyünkön. Ez a szentmise a művész úr kérésére lett bemutatva, hisz tudvalevő, hogy Ő napi munkáját szentmisével kezdi. Különös helyszínen, különös élmény. Talán itt bátorkodom megjegyezni, hogy a magyar tanúságtevők között Ő volt a második a Fesztivál történelmében, és különös kegyelem, hogy a szentkirályi csoport kezdeményezte - tavaly Dr. Csókay András volt az első - a magyar tanúságtételeket Medjugorjéban, valamint azt is, hogy az Ifjúsági Fesztiválról készült filmfelvételek magyar nyelven is megjelenve hirdessék azokat az üzeneteket amelyek Medjugorje jelenthet a katolikus és nem katolikus embere számára.

Eperjes Károly tanúságtétele után Vicka Ivankovic látnok tanúságtételére került sor, aki súlyos betegségéből felépülve hirdeti és magyarázza a Szűzanya jelenlegi üzeneteit.

Az előadások között népszerű egyházi énekekkel és megfelelő módon rendezett - akár tánccal is - kerül dicsőítésre a felséges Isten. Szinte sugárzik minden ember a boldogságtól. (Egyébként is meg kell mozgatni az ülésben elgémberedett végtagokat.)

Még ugyanezen a napon hallhatunk azokról a megpróbáltatásokról, amelyeket a látnokoknak kell átélni - szinte naponta - hogy méltóképp képviselhessék a Szűzanya intelmeit. A tanúságtevő a legfiatalabb látnok, Jakov Colo volt.

A délutáni és esti programok rózsafüzérekkel, litániával és szentmisével folytatódtak majd újból szentségimádás zárta a napi programot éjjeli virrasztás lehetőségével.

Vasárnap is különös napra ébredtünk. Ennek a napnak délelőttjén nincs közös program, mivel minden nemzet a saját nyelven tarthat szentmisét. Így kerülhetett sor a magyar szentmisére, amelyen tizenhét magyar atya vette részt.  Kemenes atya szentbeszédét rengeteg magyar testvérünk hallgathatta. Külön öröm számunkra, hogy a mi csoportunk résztvevője ministrálhatott, és olvashatta Szentírást.

A szentmise után a Jelenések hegyére igyekeztünk, ahol  Slavko Barbaric elmélkedéseivel jártuk végig azt a Keresztutat, amely a rózsafüzér titkait jeleníti meg. Több ezren gyűltünk össze a Jelenések hegyének lábánál, de a Szűzanya rendező elve szerint fegyelmezetten, rendben és nagy áhítattal vehettünk részt ezen a gyönyörű áhítaton. Elgondolkodhatunk azon is vajon milyen céllal érkezett az a fiatal lány, akit társai vittek fel és le a Jelenések hegyére.

A délelőtti szentmise jól szolgálta magyarságtudatunk erősítését, mint ahogy erősítette az esti körmenet, ahol a több mint öt kilométeres úton szebbnél szebb Szűzanyát dicsőítő ének hangzott el magyar testvéreinkkel közösen. Útközben számtalan feldíszített portát láthatunk, boldog emberek integetésével, üdvözlésével. Itt valóban úgy éreztük, hogy együvé tartozik a résztvevő hatvan nemzet résztvevője.

A következő nap folyamán megismerkedhettünk - szakszerű és magyar idegenvezetés mellett - Dubrovnik főbb nevezetességeivel. Mindig van új és új felfedeznivaló ebben a lenyűgöző városban.

Az esti program szokásos folytatása után egy olyan színházi előadásra került sor, amelyet a Cennocolo tagjai - utat tévesztett emberek, szenvedélybetegek - adtak elő olyan profizmussal, amilyennel ritkán találkozhatunk. Örökre emlékezetünkbe marad.

A következő nap hajnala a Križevacon talált bennünk Ez az a hegy ahol az úgynevezett klasszikus keresztutat járhattuk végig. A nagy hőség ellenére minden társunk végig imádkozva, az egyes állomásoknál elmélkedve járta végig ezt az utat, amit római Colosseumi nagypénteki keresztúthoz hasonlóan vezetett Haller atya.

Délelőtt folyamán Mirjana Dragicivic tanúságtételére került sor, valamint még egy lehetőséget kapott Magyarország a tanúságtevők között mivel egy Magyarországról gyalogosan érkező (több mint hétszáz kilométer) testvérünk is elmondhatta hitvallását.

A szokásos délutáni és esti programok után következett a Fesztivál fergeteges záróünnepélye, majd befejezéseként a hajnali szentmise a Križevacon.

Csoportunk reggel hazafelé vette az irányt, de a zarándok testvéreim meglepetésére mintegy a zarándoklat lezárásaként Horvátország egyik legszebb, leglátogatottabb zarándokhelyén - Verpić Lourdes barlang - egy csodálatos természeti környezetben a fehér sziklák és kék tenger ölelésében dicsőíthettük a Béke Királynőjét.

Útközben rövid kitérőt tettünk Splitbe, ahol fakultatív módon ismerkedhetünk az óváros nevezetességeivel. Rövid pihenők után szerencsésen érkeztünk meg Szombathelyre, majd egy későbbi időpontban hálaadó szentmisén emlékezünk meg erről a nagyon fárasztó, de ugyanakkor lelki megújulást hitéletünk megerősítését szolgáló zarándoklatról.

A zarándokok nevében:
Geosits Péter

 

2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)2008.08.01. - Ifjúsági imafesztivál (Medjugorje)