Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Eucharisztikus lelki nap Zalaegerszegen

Eucharisztikus lelki napDecember 9-én adventi lelki napot szerveztek Zalaegerszegen. A középpontban – készülve a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra – az Oltáriszentség állt.

Eucharisztikus lelki napHitünk egyik fontos részét képezi, hogy az Oltáriszentségben Jézus ma is közöttünk él. A Vele való találkozás forrása életünknek. Erre hívta fel a figyelmet a Zalaegerszegen december 9-én tartott adventi eucharisztikus lelki nap. Mészáros Domonkos atya elmélkedéseit, személyes tanúságtételek, egyéni és közösségi imádkozás, beszélgetések egészítették ki. A lelki nap a MÉCS közösség által már rendszeresen szervezett kétnapos lelkigyakorlatok rövidített változata, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában Keszei István. Témája most az Eucharisztia volt, amelyben szó esett az Oltáriszentségről, a szentmiséről, Krisztus áldozatáról. István elmondta: az Eucharisztiáról szóló lelki programra egyre nagyobb igény van. Keresik az igazságot, az utat az életükben az emberek. Az én életemben az Oltáriszentséggel való kapcsolat gyümölcse a béke, a türelem és olyan nagyobb szeretet ami elengedi sérelmeket, mondta Keszei István.

Eucharisztikus lelki napA 3. évezred legsarkalatosabb kérdése a Szentháromság közössége, amely az univerzumot és benne minket is alkotott, mondta Mészáros Domonkos atya a martinus.hu-nak adott interjújában. Az embernek fontos, hogy a Teremtővel személyes kapcsolatba kerüljön, azon a módon, abban a minőségben ahogy azt Ő felkínálja. Olyan kapcsolat ez ami mindennél fontosabb. Az a minőségi kapcsolat amit én kapok Jézustól ezt átadhatom másoknak is. Ha pedig ez a személyes találkozás megvalósul, akkor a többi emberrel való kapcsolat is a legminőségibb módon tud megvalósulni és válik az emberi élet értékessé, mondta Mészáros Domonkos atya. Ezért ez nem egy vallásos kapcsolat ami felcserélhető mással, hanem a szentháromságos isten közösségének ajándéka, ami egyedülálló és mindenfölött áll. És most amikor az ember szabad akar lenni, azzal valósítja meg szabadságát amikor a végtelen szeretetre szabadon válaszol.

Domonkos atya arra is ráirányította a figyelmet, hogy jó lenne – kihasználva a kongresszus közeledtét is –, hogy az emberek áttekintsék, hol tart az Oltáriszentségbe vetett hitük. Sokan vannak akik voltak elsőáldozók, de hitük később megrekedt egy szinten. Ezért éppúgy fontos, hogy az emberek egymással is kapcsolatba kerüljenek, beszélgessenek, hallgassák meg egymást és persze segítsék, hogy minél többen találkozzanak a szentségi Jézussal.

Ahhoz, hogy az Oltáriszentségben jelenlévő Krisztussal való találkozás valóban gyümölcsöző legyen fontos, hogy az ember kitudja mondani: nem vagyok méltó a találkozásra, mondta Domonkos atya. Az őszinteség, az önmagam odaadása az alapja a Krisztussal való dialógusra.

Domonkos atya elmélkedéseit a tervek szerint hamarosan visszahallgathatják honlapunkon. 

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve számos program irányítja rá a figyelmet az Oltáriszentség tiszteletére. Erről folyamatosan tájékozódhatnak a kongresszus előkészítése során létrehozott honlapon, ahol írások, videós tartalmak segítenek a lelki elmélyülésben.