Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hiteles férfikép a Biblia nyomán - Őszi záróelőadását tartotta az Egyetemi Lelkészség

Egyetemi Lelkészség előadásaA férfi útja. A hiteles férfikép a Biblia nyomán címmel rendezte meg november 27-én az Egyetemi Lelkészség az őszi szemeszter utolsó nyilvános előadását.

Egyetemi Lelkészség előadása„Arra a kérdésre keressük leginkább a választ, hogyan bontakozzak ki?” – kezdte előadását Németh Norbert atya. „Mikor lesz már a gyermekből felnőtt? Várjuk, hogy ez megtörténjék (gyermekből felnőtté fejlődjünk) és azt tapasztaljuk, hogy ez hol megtörténik, hol pedig nem.” El kell jönnie a fordulatnak, el kell jönnie az időnek, amikor megtörténik ez a fordulat. Ezt a fordulatot régen kiprovokálták, „csinálták”, úgy hívták beavatás. A fordulat igénye ott van az emberben, csak nincsen az, aki azt megcsinálja, vagy szebben kifejezve „nem csinálódik meg”, szükségünk van valamire/valakire, ami/aki megfordít minket – hangzott el az előadásban.

Újra elkezdtünk beszélni a beavatás szükségességéről. Küszöb-rítusokról, átlépő rítusokról, mint régen. Annyit jelent a beavatás, hogy átlépés, átszállás, lényegi változás. A beavatásokban ez kapott hangsúlyt. A beavatott személy a gondtalanságból, a gondoskodásba, a kiszolgált életből a törődésbe lép át, és elkezd felelősséget vállalni. Nagyon veszélyes, amikor egyedül akarnak beavatódni emberek. Vagy a mester, vagy a közösség avat be. A közösség, ami lehet egy törzsi kultúra képviselete, de akár a katonaság is ehhez hasonló volt annak idején, amikor még volt kötelező sorkatonai szolgálat.

Egyetemi Lelkészség előadásaA természeti népek egész sora, de még nagyszüleink nemzedéke is azt vallotta, hogy az apa feladata megtanítani utódait az életben maradás és a közösségi, társas létezés technikáira, ez a feladat pedig nagyapákról apákra, apákról fiakra öröklődik tovább. Az apa alakja, magatartása a minta, amelyhez a gyerekek önkéntelenül is igazodnak, azt követik.

„Akkor sikeres igazán az apaság, ha a családfőnek az utódokat sikerül – nem erőszakkal és nem önmaga kópiáját erőltetve!– az általa felismert jóra, szépre és szentre nevelnie. Ha rossz, méltatlan a minta, amit kínál, vagy hiányzik a gyerekek világából a szerető, de határozott, odafigyelő, érzelmileg tárgyilagos férfikarakter, akkor a következő nemzedék frusztrált, béna, minta nélküli életre van kárhoztatva, amiből saját erejéből kitörni nehéz. A kereszténység nem véletlenül Apának, Atyának ismerte fel azt az Istent is, aki a földi apák előképeként és mintájaként szerető, gondoskodó szigorával és nagyvonalúságával, igazságosságával és irgalmával irányítja teremtett földi családja, az egész emberi közösség életét” – hangzott el az előadásban.

A TELJES ELŐADÁS EZEN A LINKEN MEGTEKINTHETŐ:
https://sek.videotorium.hu/hu/recordings/18129 [1]

A következő szemeszterben is szeretettel várunk mindenkit!