Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Fatimai engesztelésre gyűlt össze decemberben, Sében a Toronyi Plébánia hívő közössége

Fatimai est SébenAz adventi szent időben a Toronyi Plébánia hívő közössége december 13-án a séi Szent Kereszt Felmagasztalása templomban gyűlt össze, hogy imádkozzon Égi Édesanyánkhoz betegeinkért, családjainkért, fiataljainkért és édes magyar hazánkért.

Fatimai est SébenA szentségimádás alatt, amelyet Dr. Perger Gyula plébános vezetett, Molnár János esperes állt a gyónók rendelkezésére. A szentségimádás meghitt perceiben az advent lelkiségéről, a karácsonyra való felkészülésről elmélkedhettünk, majd a szentmise következett.

Molnár János esperes atya szentbeszédében felelevenítette azokat az emlékeit, amelyeket fatimai látogatásakor élt át. VI. Pál pápa szobránál több csoport megállt ottjártakor, ő pedig felfigyelt egy fiatal fiúkból álló közösségre, amelynek tagjai térdükre kopás álló bőrövet kötöttek, majd végig a rózsafüzért imádkozva térden indultak el a Jelenések helyére. A fiatalok egymást pozitív értelemben heccelték azzal, hogy „Te úgysem tudsz így eljutni odáig, te nem tudsz vezekelni a bűneidért.” János atya elmesélte, hogy miután hazaért, maga is kipróbálta, milyen térden csúszva, rózsafüzért imádkozva a szobában a Szűzanya szobráig eljutni: bizony, az is elég kihívás volt számára. Majd feltette a kérdést, hogy mi merünk-e engesztelni? Merünk-e valóban a Szűzanya elé állni, járulni és kérni az ő közbenjárását?

Fatimai est SébenJános atya elmesélte azt is, mikor fiatal özvegyasszonyokat látott Fatimában, karjukon a kisgyermekkel, mögöttük nagyobb gyermekeikkel. Hiszen Portugáliában sok édesapa halászként dolgozik, de a természet sokszor nagyobb úr, a tenger ellen nagy viharban tehetetlen az ember. Ezek az özvegyek elvesztették férjüket, akik a családjukért dolgoztak, de fogadalmat tettek Fatimában, hogy mennyit imádkoznak majd a Szent Szűzhöz, hogy segítse meg őket. Viharba került családok pedig nemcsak Portugáliában vannak, hanem akár a mi hívő közösségünkön belül is. Merjünk hát mi is kitartóan könyörögni, hittel fordulni a fatimai Szűzhöz!

Végül János atya felidézte az alsószentiváni település példáját, ahol először tartottak fatimai engesztelést Magyarországon. Az itt élők, bár 1951-ben még templomuk sem volt, hitték, hogy amit kérnek, az egyszer beteljesül. A Szent Szűz alakítja, formálja történelmünket, megvéd bennünket, ha buzgón kérjük, ha merünk imádkozni. Nem veszíthetjük el hitünket, könyörögjünk bizalommal és rendíthetetlen engesztelő hittel – tette hozzá Molnár János esperes.

A szentmisét a körmenet követte, majd a templomban közösen imádkoztunk hazánkért, ifjúságunkért, betegeinkért, családjainkért.

Szöveg: H.Pezenhófer Brigitta