Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Zsoltárokkal és csenddel - adventi lelkigyakorlat Kőszegen

Missziós lelkigyakorlatZsoltárokkal és csenddel, ezzel a címmel tartották a verbita atyák az adventi lelkigyakorlatukat a kőszegi Szent Imre Missziósházban december 15. és 17. között. 

A programon, ami péntek este kezdődött, negyvenen vettünk részt. Nehéz egy lelkigyakorlatról mesélni, mert ki-ki másként éli meg, és másként találkozik Istennel.

Nagyon szép hétvégét töltöttünk Kőszegen. Ami egyrészt köszönhető a csodálatos környezetnek, másrészt az atyáknak, Burbela Gergely atyának és Wolowicz Ádám atyának, akik mindent megtettek azért, hogy a csöndben meghalljuk azt, amit Isten mondani akar nekünk. Ehhez kaptuk segítségül a zsoltárokat, hogy közelebbről felfedezzük szépségüket, a bennük rejlő igazságokat, és hogy segítséget adjanak, amikor az Istennel akarunk beszélgetni.

De az Istennel csak akkor tudunk beszélgetni, ha csönd van bennünk. Gergely atya azt mutatta meg nekünk, hogyan is tudjuk ezt a belső csendet megteremteni. Ez senkinek nem volt könnyű feladat.

De a sok változatos és meglepő program, érdekes előadások segítettek abban, hogy a figyelmünk középpontjába Istent tudjuk helyezni. Az Istent, aki bennünk él.

A program fontos része volt a szentmise. A közösség. Volt alkalom arra, hogy csendes imahelyeken elmélkedjünk a zsoltárokon. Megtapasztalhattuk a közösen mondott zsoltáros ima, a zsolozsma szépségét. Karácsony előtt mindenki letehette a terheit a bűnbánat szentségében, lelki beszélgetésekre is vártak szeretettel a verbita atyákkal. Csodálatos volt az esti csöndes Szentségimádásban megtapasztalni mennyire közel van Isten hozzánk az Oltáriszentségben, és találkozni Jézussal, a Szabadítónkkal.

Sokan kedvet és indíttatást kaptak arra, hogy otthon is imádkozzák a zsolozsmát, olvassák a zsoltárokat, és a csöndes szemlélődés is sokan szeretnék beépíteni az életükbe. Itt most könnyű dolgunk volt, mert sok segítséget és vezetést kaptuk ehhez az atyáktól.

Ez az hétvége a csend, a béke szigete volt, ahol kicsit megálltunk, és hagytuk, hogy az Isten megérintsen minket, és belsőleg megújítson. Kicsit megpihentünk Jézus karjaiban. Nehéz volt hazamenni. Nagyon jó alkalom volt ez karácsony ünnepe előtt, hogy a szívünket felkészítsük Jézus születésére.

Aki szívesen venne részt hasonló lelkigyakorlaton, szeretne egy helyet találni töltekezésre, szereti a csöndet és a jó közösséget, akkor a jövő évben két időpont közül is választhat.

Téma: Már 50 éve a mennyben. Nagyböjti lelkigyakorlat Szent Pio atyával.

Időpontok: 2018. február 23-25. és 2018. március 9-11.

A kőszegi Szent Imre Missziósházban szeretettel várnak mindenkit. Jelentkezni lehet Ádám atyánál: koszeg kukac verbita.hu vagy +36-30-280-0106

Szöveg: Szlávik Andrásné