Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Eltemették Varga Ottó atyát

Eltemették Varga Ottó atyát2017. december 20-án Őriszentpéteren vettek végső búcsút rokonok, barátok, az Egyházmegye papsága és hívei Varga Ottó atyától.

Alig néhány nappal azután, hogy végső nyugalomra helyezték a Székesegyház kriptájában dr. Konkoly István nyugalmazott megyéspüspököt, jött az újabb gyászhír: elhunyt Varga Ottó atya. 30 éve szolgálta az őrségi embereket és mutatott utat Krisztushoz.

Eltemették Varga Ottó atyátAz őriszentpéteri templomban tartották a gyászszertartást. Szentbeszédében dr. Székely János megyéspüspök méltatta Ottó atya munkásságát, a hívekért, az emberekért tett erőfeszítéseit. Ottó atya ismerte övéit,néven szólította őket, mindenkinek a javát kereste – mondta Püspök atya. Kiemelte: Ottó atya gyermekkorától ministrált. Már korán megérintette szívét Jézus és tudta: papnak kell lenni. Rövid körmendi és nyőgéri káplánság után került az Őrségbe, ahol fáradságot nem kímélve dolgozott az emberekért. Kápolnát és haranglábat épített Bajánsenyén, felújíttatta a kondorfai, nagyrákosi, veleméri, kercaszomori templomokat. Kiemelte a protestáns felekezetekkel ápolt jó kapcsolatát is. Sok hittanórát tartott, hogy a gyerekekkel és családjaikkal közvetlen kapcsolata legyen. Nyaranta munkácsi, gyimesbükki gyerekeket látott vendégül. Püspök atya idézett azokból a levelekből, amelyeket hittanosai írtak Ottó atya halála után. Dr. Székely János biztatta a híveket: kövessék továbbra is Krisztust, maradjanak hűségesek magyarságukhoz, gyökereikhez. Megyéspüspök atya szólt a fiatalokhoz is, biztatva őket: vigyék magukkal Ottó atya derűjét, hitét, jóságát, hazaszeretetét. A paptestvérek számára Ottó atya nyitott szívűségét, jóságát, lendületét, szolgálatkészségét, alázatát állította példaként megyéspüspök atya. Ottó atya élete nem ért véget: a halál kapujában a Mennyei Atya kitárt karokkal várta őt - mondta Székely János. Idézte a tékozló fiú történetét, akit az atyja várt miután elment otthonról. Isten házában nem vagyunk váratlan vendégek, végtelen szeretettel vár minket. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.

Eltemették Varga Ottó atyátAz Egyházmegye papsága nevében Fekete Szabolcs Benedek irodaigazgató búcsúzott Ottó atyától, rámutatva jószívűségére, amely sokaknak jelentett támaszt és erőt. Felidézte az Ottó atya által sokszor mesélt karácsonyi emléket édesapjáról, amint a karácsonyfa előtt térdel. Ez is segítette őt döntésében: azt az Istent akarta szolgálni, aki előtt még az ő konok apja is letérdelt.

Fekete Szabolcs Benedek irodaigazgató búcsúbeszédét meghallgathatják itt.

Eltemették Varga Ottó atyátA protestáns felekezetek képviseltében Lentulai Attila református esperes búcsúzott Ottó atyától, akivel hosszú évekig voltak szolgatársak Őriszentpéteren, Szalafőn és Kondorfán. Kiemelte: egymást segítve, egymás terhét hordozva dolgoztak az emberekért a szeretet, a kölcsönös megbecsülés, tisztelet jegyében.

Lentulai Attila búcsúbeszédét meghallgathatják itt.

Eltemették Varga Ottó atyátA kondorfai és az őrségi hívek búcsúbeszédükben kiemelték: Ottó atya gyorsan megtalálta a közös hangot a hívekkel. Felidézték tenni akarását, amelynek köszönhetően több templom is megújult, de a közösségekre is nagy figyelmet fordított. 

A hívek búcsúbeszédét meghallgathatják itt.

 

Eltemették Varga Ottó atyátA temetési szertartást – Ottó atya végrendelete szerint – az Egyházmegye legfiatalabb papja, Kaszás Csaba végezte. Varga Ottó esperesplébános holttestét az őriszentpéteri katolikus temetőben helyezték végső nyugalomra.