Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Isten a megtestesüléssel jelet adott önmagáról- Püspöki szentmise a Székesegyházban Krisztus születésének ünnepén

Karácsony a SzékesegyházbanIsten az idők teljességében testet öltött, hogy jelet adjon önmagáról, mondta a szombathelyi Székesegyházban bemutatott karácsonyi szentmisén dr. Székely János megyéspüspök.

Szentbeszédében Püspök atya visszautalt az evangéliumra, amelyben János írását olvassuk Krisztus születéséről: az Ige testté lett. A régi bibliamagyarázók sokat töprengtek miért úgy írja le a Szentírás, hogy Isten 10 igével alkotta a világot. Később összekapcsolták a teremtést a tíz parancsolattal. Ugyanaz az Ige ami fellobbant a tíz parancsolatban, fellobban a teremtésben. A két ige ugyanaz: a Teremtő Ige és a Kinyilatkoztatott Ige, emelte ki püspök atya. Isten belerejtette ebbe a világba gyönyörű törvényét, csak az embernek ki kell ezt olvasnia. Az ember azonban gyöngeségében csak homályosan tudta ezt az Igét olvasni, ezért Isten úgy határozott, hogy az idők teljességében a Teremtő Igét megmutatja az embereknek. Az idők teljességében az Ige testet öltött. Az az Ige ami Jézusban testet öltött ugyanaz ami alkotta a világot, mondta Székely János. 

Ha szeretnénk érteni világunkat, életünket, akkor Krisztusra kell néznünk, akiben Isten Igéje feltárul, emelte ki Püspök atya, hangsúlyozva:ha szeretnénk érteni miért van ez a hatalmas világmindenség akkor Krisztus jászolára és keresztjére kell nézni. De a mai kor embere nem ezt teszi. Talán azért van olyan kevés bölcső a mai családokban, mert a mi szívünk közepén nincs ott az isteni bölcső, mondta Püspök atya. Talán azért van olyan kevés irgalom és jóság, mert a világképünk közepében nincs ott Jézus  keresztje és jászola.

Karácsony arra is tanít minket, hogy mi is ennek az Igének, szeretetnek, alázatnak a fényében éljünk. Ha valaki karácsony titkát átélte, akkor szíve túlcsordul és könnyen áttudja másoknak is átadni, emelte ki Székely János.

A karácsonyi szentmise visszanézhető és Székely János szentbeszéde meghallgatható az alábbi linken itt.