Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Szombathelyről Baselbe: Negyvenedik Európai Taizé Találkozó

Taizei találkozóRoger testvér még 1978-ban indította útjára a „Bizalom zarándokútja a Földön” elnevezésű találkozókat, melyeken évről évre egyre többen vettek és vesznek részt mind a mai napig. 2017. december végétől január elsejéig húszezer fiatal töltötte imádságban, lelki feltöltődésben és persze kikapcsolódásban napjait Baselben és környékén. 

Taizei találkozóA határ közelsége miatt Németországba, illetve Franciaországba is kerültek fiatalok. A helybéli lakosok jószívűségét jelzi, hogy idén senki sem került közösségi szállásra, mert mindenkinek jutott egy-egy befogadó család.

Szombathelyről nyolcan indultunk útnak, hogy mi is megtapasztalhassuk a nemzetek közötti bizalmat. A regisztrációt és az eligazítást követően végül Mulhouse-ban (Fr.o.) „leltünk családra”. Ottlétünk alatt bőven akadt színesebbnél színesebb program. A fogadó egyházközségben tartott reggeli és a déli imádság között megadott bibliai részekről, illetve Alois testvér 2018-as javaslatairól zajló kiscsoportos beszélgetés, városnézés, a nap második felében (Baselben) pedig ún. „workshop”-ok (előadások és műhelyfoglalkozások) és esti éneklés, összejövetel várt minket, és még az sem szegte kedvünket, hogy napi kétszer több mint két órát ingáztunk két ország között. Egyik nap lehetőség volt arra is, hogy énekünkkel, rövid műsorunkkal mosolyt csaljunk az idős otthon lakóinak arcára.

Taizei találkozóDecember 31-én délután országonkénti összejövetelt szerveztek Basel különböző helyszínein. A magyar találkozón közel négyszáz fiatal vett részt; legtöbben Pestről és Pécsről, de olyan is volt, aki egyedül érkezett Svájcba. Az esti közös imát követően tűzijátékkal és mulatsággal mondtunk búcsút az óévnek: a fogadó egyházközségbe kerülő nemzetek ifjai zenés-táncos-játékos produkcióval szórakoztatták a lelkes, fáradhatatlan társaságot.

Alois testvér, a Taizé közösség vezetője egyik esti imájának végén bejelentette, hogy a következő téli találkozót Spanyolországban, Madridban tartják. A hírül adást vastaps és kitörő öröm követte. Továbbá jó hír a Szombathelyi Egyházmegye ifjúságának, hogy 2018. október végén (25-28.) Graz-ban regionális taizé találkozót tartanak, így nem kell nagyon messze menni egy kis taizé-s lelkiségért.

A szombathelyi csapat nevében köszönöm Mindenkinek, aki anyagilag, vagy bármi egyéb módon hozzájárult ahhoz, hogy eljussunk Baselbe!

Szöveg és fotó: Vilics Eszter