Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Martinus Exclusive újratöltve - Folytatódik a nagysikerű koncertsorozat 2018 februárjától

Martinus Exclusive2018. február 7-től folytatódik a Martinus Exclusive koncertsorozat Szombathelyen. A programokról részletesen a cikk további részében olvashatnak. A plakát letölthető pdf-ben itt. Jegyek január 16-tól vásárolhatók.

2017 őszétől új, különleges programsorozattal bővült a Püspöki Palotában a Szily János Egyházmegyei Látogatóközpont, a Székesegyház és ezzel együtt Szombathely kulturális kínálata. A Martinus Exclusive koncertsorozat szeptembertől decemberig igényes klasszikus zenével és értékes előadásokkal töltötte meg e két patinás épület - a Székesegyház, valamint a Püspöki Palota -tereit. A nagy érdeklődésre való tekintettel már biztos a folytatás is a 2018-as tavaszi idényben.

A koncertek megálmodói Dr. Perger Gyula plébános, a Látogatóközpont igazgatója és Lakner-Bognár András az Egyházmegye zeneigazgatója, székesegyházi karnagy voltak, dr. Székely János megyéspüspök úr és Császár István helynök úr támogatásával. A Püspöki Palota díszterme kiváló akusztikájával elsősorban kamara-előadóestek helyszínéül szolgált, olyan neves előadókkal, mint Balog József zongoraművész, a méltán híres szombathelyi Bozsodi Vonósnégyessel, de igazi zenei csemegét jelentett Vörös Szilvia, Duleba Lívia és Razvaljajeva Anasztázia „Francia Líra” estje. A székesegyházi koncerteken jelentős szerepet kapott az egyházmegye legnagyobb és legmodernebb orgonája, amely páratlan hangjával méltó a „hangszerek királynője” megtisztelő címre. Igazi kuriózumként a Szent Efrém Férfikar hangversenye koronázta meg a sorozatot, de Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekesnő és tanítványainak koncertje is nagy sikert aratott. Az adventi készülődés során is szép és igényes programmal készültek a szervezők: Szemere Zita operaénekesnő és a Brenner János Általános Iskola gyermekkórusának éneke segítette a Karácsonyra való készülődést. Az idei sorozatot Császár Angéla Jászai Mari-díjas színművész zárta a Püspöki Palota Maulbertsch dísztermében. A hangversenyekre rendkívül nagy volt érdeklődés, amely elsősorban a neves előadóknak köszönhető, de a Püspöki Palota dísztermének különleges atmoszférája is magával ragadta a közönséget.

A következő, tavaszi szezonban a koncertek februártól május közepéig, kéthetente kerülnek majd megrendezésre a Püspöki Palotában, május közepétől pedig a Székesegyházban. Fellépnek majd többek között a Budapest Saxophone Quartet művészei, a Budapesti Vonósok Rónaszéki Tamás vezetésével és Sümegi Eszter operaénekes, aki Bozsodi Quartet kíséretében zárja az évadot. A szervezők nagy hangsúlyt fordítanak a helyi művészek és a kultúra támogatására: önálló koncertet ad a Capella Cantorum énekegyüttes, Kis Márton zongoraművész pedig Osztrosits Eszter és Éva hegedűművészek közreműködésével ad hangversenyt áprilisban, ugyancsak a Savaria Kürt Quartet tagjai is fellépnek. Anyák napjához kapcsolódóan pedig Kútvölgyi Erzsébet Kossuth és Jászai Mari-díjas művésznő előadóestje lesz a Palotában. Újra lesznek orgonahangversenyek is: dr. Pem László, korábbi zeneigazgató, Wolfgang Capek a bécsi Zeneakadémia professzora is megszólaltatja a hangszert, valamint egy különleges koncerten hallhatjuk Magyarország Székesegyházainak orgonistáit is.

Jegyek a Látogatóközpontban január 16-tól már kaphatók.