Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A doni hősökre emlékeztek Szombathelyen

Doni megemlékezés2018. január 12-én megemlékezést tartottak Szombathelyen a doni áttörés 75. évfordulóján. A Martineum Felnőttképző Akadémia udvarán felállított pápai keresztnél gyűltek össze az emlékezők.

Doni megemlékezésMég ma is köztük él Kazári József, aki megjárta a doni poklot. Verset szavalt a megjelentek előtt és röviden beszélt is a múltról.
Az elesett honvédeknek és a túlélőknek való főhajtás és tisztelgés jeleként a többi között dr. Puskás Tivadar polgármester és dr. Székely János megyéspüspök helyezett el virágot és mécsest az emlékműnél. Emlékbeszédet mondott Ferge László őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájának parancsnoka. Kiemelte: a doni katasztrófát ma már jelképnek tekintjük. Jelképe az értelmetlen szenvedésnek, a pusztulásnak, de jelképe a hazaszeretetnek, önfeláldozásnak, és bátorságnak is. Beszéde meghallgatható itt.

A megemlékezés végén gyertyákat, mécseseket helyeztek el a résztvevők az emlékkeresztnél. A doni hősökért szentmisét mutattak be a Kálvária-templomban.

További fényképek megtekinthetők a www.szombathely.hu oldalon.