Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A papi hivatás ajándék és titok – fatimai est gyémántmisés áldással Toronyban

Fatimai est Toronyban2018. január 13-án este Toronyban gyülekeztek a plébánia hívei, hogy szentségimádás, szentmise és körmenet keretében emlékezzenek meg a fatimai Szűzanya jelenéseiről és engeszteljenek. 

fatimai est ToronybanAz est az oltáriszentség előtti imádással kezdődött, melyet Dr. Perger Gyula plébános atya vezetett. A szentmise elején a gyerekek verssel és virággal, a plébános úr kedves szavakkal köszöntötték az est vendégét, a tavalyi évben pappá szentelésének 60. évfordulóját ünneplő Dr. Gyürki László pápai prelátus, kanonok urat.

László atya szentbeszédét azzal az evangéliumi résszel indította, amely elbeszéli az apostolok Jézus általi kiválasztását. Ezzel kapcsolatban kifejezte, hogy minden papi hivatás egyben ajándék és titok is, hiszen a lelkipásztor meghívása a papi életre a mai napig az Úr Krisztus általi választásban nyilvánul meg. A nagy kegyelmi ajándék pedig az, hogy elfogadhatja a születéstől neki rendelt meghívást. A pap elsőrendű hivatása az evangélium hirdetése, valamint az, hogy Jézussal és Szűz Máriával legyen az imádságban, hogy az ő híveit segítve, elsősorban az örök üdvösségre vezesse el őket.

fatimai est ToronybanA papnak a feladata az is, hogy őrálló legyen, mint a próféták, figyelmeztesse a híveit, ha letértek az igaz útról. Ezt a felelősséget kell vállalnia akkor is, amikor betegség, vagy gyengeség nehezíti az ő papi munkálkodását. Az viszont átsegítheti ezeken a nehézségeken, ha kegyelemnek tekinti ezt az állapotot, utat mutathat ez a számára. A papi hivatás százszorosan visszafizetődik, hiszen az örök életre vezető út, és rengeteg öröm a hívek közösségében élni, akik szívesen fogadják az ő szolgálatát és imádkoznak érte – fejtette ki a prelátus úr. Akkor a Szűzanya segítségével, a sok lemondás ellenére, Szent II. János Pál pápa jelmondatának megfelelően élhet: „Egészen a Tied.” Ezen vágyát kifejezve kérte az Úr Krisztus, Szűz Mária és a hívek segítségét, hogy élete következő szakaszában mindez megvalósulhasson.

fatimai est ToronybanA szentmise végén az engesztelő közösség körmenetben vonult a községben, majd a templomban Gyula atyával együtt imádkoztak. A fatimai Szűzanyát kérték, hogy segítse magyar hazánkat, a fiatalokat, a betegeket. Az est végén Gyürki atya gyémántmisés áldásban részesítette a híveket.

Szöveg: Magyar Ákos-Fotó: Hoós Flórián