Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A sárvári Szent László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége

2008.08.31. - A Szent László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége (Sárvár)A Szent László Katolikus Általános Iskolában is megtörténtek a tanévet előkészítő munkálatok, melyben számot vetettek a nyári eseményekről, eredményekről.

A szünidő folyamán az intézmény tanulói három táborban is résztvehettek. Az alsó tagozatosok Szőcén kézműves táborban alkothattak, a felsősök lovas táborban töltöttek el egy hetet. Augusztusban a diákok számára a pedagógusok  három napos léleképítő tábort szerveztek a Biblia évében szellemében. Az elmélkedéseket Tóth Gabriella a budapesti Szent Jeromos Biblia Társulat hitoktatója tartotta, foglalkozásainak központi témája Isten országa volt. Minden nap imatórán is résztvettek a gyerekek a Szent László plébánia tempolomban. A tábort pályázaton nyert pénzből teremtették meg, a gyerekek háromszori étkezését sárvári vállakozók és vállalatok biztosították adományaikkal.

A pedagógusok bentlakásos lelkigyakorlaton vettek rész a nyár folyamán, így tanár és diák újult erővel és sok élménnyel indulhat neki a 2008/2009-as tanévnek.

Örvendetes tény az iskola életében, hogy négy év után ismét két első osztály tudott indítani az intézmény. 33 első osztályost irattak be az idei tanévre. A szülők a keresztény nevelés módszereit és a családias légkört választották. A többi osztály létszáma átlagosan 20 gyermek körül mozog,  így lehetőség nyílik a tehetségek gondozására valamint a felzárkóztatásra.
A tárgyi feltételekben óriási váltazás történt. Elkészült az iskola teljes homlokzat felújítása, vele együtt a fűtés korszerűsítése. Így a 117 éves épületben kicsi és nagy diák otthonosan érezheti magát.

A tanévnyitó ünnepségre 2008. augusztus 31-én 8.30 órától Veni Sancte  mise keretében került sor a Szent László plébánia templomban. Az eseményen Orbán István kanonok-plébános mondta a szentbeszédet. Kérte a híveket és a tanulókat egy becsületes életvezetés folytatására, mely abban áll, hogy mindenki a saját területén tehetségének legjavát adva dolgozik.  A tanév jelmondatát így fogalmazta meg:
„Teljes odaadás, ugorni kész lelkület, merész és fáradhatatlan misszió, Szent Pál apostol példája nyomány.”

Ördög Tibor igazgató beszédében külön köszöntötte az iskolakezdő elsősöket, az elsőáldozó harmadikasokat, a bérmálkozó és ballagó nyolcadikosokat, akikre az idei tanévben kiemelt feladat vár. A szentmise alkalmával a hetedik osztályosok a Szentlélek hét ajándékáért: a bölcsességért, értelemért, jótanácsért, tudományért, jámborságért, erősségért, Úr féleleméért imádkoztak. Az ünnepet az elsőosztályosok iskolahívogató versei zárták.

dr. Szalainé Horváth Judit

2008.08.31. - A Szent László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége (Sárvár)20080831_sarvar_03_szent_laszlo_katolikus_altalanos_iskola_tanevnyito2008.08.31. - A Szent László Katolikus Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége (Sárvár)