Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A család Isten ajándéka az embereknek - Székely János előadása Szentgotthárdon

Előadás Szentgotthárdon2018. január 17-én a Keresztény Megmozdulásokért Egyesület Szentgotthárd meghívására a családról tartott előadást Dr. Székely János megyéspüspök a vasi városban.

Előadás SzentgotthárdonÉletünk igazi feladata, hogy megtanuljunk szeretni és megtanuljuk az életünket ajándékká tenni, mondta Püspök atya. Ahol ezt megtehetjük és megtanulhatjuk: az a család. Isten egyik nagy ajándéka az ember számára a család, emelte ki Püspök atya, hozzátéve: a család a mai, nyugati társadalomban válságban van. Majd sorra vette a magyarságot érintő demográfiai, társadalmi adatokat, amiből kiderül: folyamatosan fogy a magyarság létszáma. Kevés gyermek születik, sok az abortusz, kevés a házasságban, kapcsolatban élő ember. Az okok között említette, hogy a nyugati kultúra elvesztette kapcsolatát az életető forrással, az Istennel. A gyermekvállalás nem pénz kérdése, emelte ki Püspök atya hangsúlyozva:nagyanyáink sokkal nehezebb körülmények között vállaltak gyermekeket. A gyermekvállalás elsősorban szív kérdése, tette hozzá Székely János.

Egy keresztény gondolkodót idézve elmondta: a globalizmus ellenségei között van a vallás, a család, a nemzet, a föld és a közösségek. A házasság nagy misztérium, idézte Szent Pált püspök atya. Mit is jelent ez? Amikor a férfi és a nő kimondja az igent, abban a Teremtő Isten szeretete visszhangzik. A házastársai igen az Istennek kimondott igen, amibe beleilleszkedik a házastársnak kimondott igen is. És jelenti ezt azt is, hogy ha az emberi szerelem elfárad, az isteni szeretet átsegíti ezen a mélyponton a házaspárokat. De igaz az is, hogy a házasság az Isten felé vezeti a házaspárokat, a házasság út a szeretet megtanulása felé. Egy szép házasságban mindig ott van Isten, mondta Székely János. Ezért is fontos, hogy a családok együtt imádkozzanak.

Előadás SzentgotthárdonFontos lenne azt is megtanulniuk a házaspároknak, hogy mit tudnak egymásért tenni, feltétel nélkül, emelte ki Püspök atya. Szólt arról is, hogy hamis az a kép, miszerint érdemes már a házasság előtt kipróbálniuk maguknak a fiataloknak. A házasságot, a teljes önátadást nem lehet kipróbálni, ezért is hamis az a kép, miszerint jó ha a házasság előtt már együtt élnek a fiatalok. Püspök atya beszélt még a házastársak közötti testi kapcsolatról, az érzelmi-szellemi kötődésről. Az előadás végén néhány példával érzékeltette a megjelenteknek, hogy miben és mennyire különböznek a férfiak és nők, mit kell/kellene tenni a jó kommunikációért, a jó kapcsolatokért.

Székely János megyéspüspök előadását meghallgathatják itt.