Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Prof. dr. Széll Kálmán vehette át a Boldog Batthyány László díjat

Boldog Batthyány László díj2018. január 22-én adta át első alkalommal Székely János megyéspüspök a Szombathelyi Egyházmegye által alapított A test és a lélek orvosa - Boldog Batthyány László díjat. Prof. dr. Széll Kálmán vehette át az elismerést.



Boldog Batthyány László díjA magyar orvosképzés, a magyar orvosok hivatástudata világviszonylatban is kiemelkedő. Orvosaink a kellő eszközök és megbecsültség gyakran megtapasztalt hiányának ellenére is nagy odaadással és szakértelemmel végzik a gyógyítói feladatukat. A Szombathelyi Egyházmegye ezt a szolgálatot szeretné megköszönni, évről-évre egy kiváló orvost kitüntetni, valamint a hit és az orvosi hivatás kapcsolatát az egészségügyben dolgozók lelkében megerősíteni.

A díjat Boldog Batthyány Lászlóról nevezte el az egyházmegye, aki hosszú éveken át áldozatos munkával gyógyította a betegeket a körmendi kastélyában berendezett kórházában. 1931. január 22-én halt meg. Emléknapja, 2018-tól, az orvosok és egészségügyi dolgozók találkozója is egyben a Szombathelyi Egyházmegyében. És ünnep Körmend városának is, hiszen a város patrónusának választotta a mai nappal a hercegorvost.

BoldogBatthyány László díjSzentbeszédében Székely János kiemelte: Batthyány László minden nap imádkozott a betegeiért, így vált a test és a lélek orvosává. Tudta, hogy ez a kettő elválaszthatatlan. A Bibliában az a szó, hogy gyógyítani, azt is jelenti: üdvözíteni. A test a lélek gyógyulását a Szentírás ugyanazzal a szóval fejezi ki.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.

A szentmise további részében felében dr. Gyürki László tartott előadást Batthyány László életéről, majd PhD. dr. Csákváry Violetta csecsemő-és gyermekgyógyász szavait hallhattuk, aki a hitről és az orvosi munkáról beszélt.

BoldogBatthyány László díjEzt követte a díj átadása. A Test és lélek orvosa - Boldog Batthyány László díjat, több évtizedes kiemelkedő orvosi munkásságának és példamutató keresztény életének elismeréseként Prof. dr. Széll Kálmán vehette át. Székely János megyéspüspök adta át az elismerést.

Nagyon meghatott az elismerés, mondta a martinus.hu-nak adott interjújában dr. Széll Kálmán, aki hangsúlyozta: soha nem titkolta vallásos meggyőződését, mindig megvallotta hitét. Véleménye szerint a hit fontos egy orvos életében. Erőt ad a munkához és a másik emberrel való együttérzés fenntartásában. Batthyány-Strattmann Lászlóról már gyermekkorában sokat hallott.Batthyány László példa egy orvosnak, mert olyan ember volt aki imádkozva dolgozott és dolgozva imádkozott, mondta Széll Kálmán.

Dr. Gyürki László előadása meghallgatható itt.  

Dr. Csákváry Violetta tanúságtétele meghallgatható itt.  

Dr. Széll Kálmán méltatása meghallgatható itt.