Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Új plébánossal kezdődött az ökumenikus imahét az Őrségben


Új plébános az Őrségben és ökumenikus imahétAz Őrségi Egyházközség 2018. február elsejével új plébánost kapott Köbli Tamás atya személyében. 

Új plébános az Őrségben és ökumenikus imahétVasárnapi szentmise keretében szeretettel köszöntötték új szolgálati helyén Kondorfán, Bajánsenyén és Őriszentpéteren a hívek. Kívánjuk, hogy az Őrségben, a templomainkban és az iskolákban – segítőkész, együttműködő emberekre találjon.

Mivel előtte héten már megkezdődött az ökumenikus imahét, ezért Tamás atya már egy héttel korábban megkezdte szolgálatát, hogy ezt a szép  hagyományt, melyet Ottó atya kezdett meg, az ő szellemében és szeretetében folytatni tudjuk. 

2018-ban az ökumenikus imahét január 21-28. között került megrendezésre. Az imahét anyagát a karibi keresztyén testvérek állították össze, amelynek a központi igéje így hangzik: „Jobbod, Uram, dicső az erőtől...” / „Uram, a jobbod kitűnik erejével...” (2Móz/Kiv 15,6).

 

Új plébános az Őrségben és ökumenikus imahétAz ökumenikus imahét minden napján megtelt az őriszentpéteri templom és imaház hívőkkel, családokkal, köztük sok fiatallal, hogy együtt imádkozzanak a krisztushívők egységéért. A különböző imaalkalmakon liturgiát vezetett Köbli Tamás plébános, Major Lehel református lelkész és Kollerné Loós Zsuzsanna evangélikus lelkész. A vasárnapi záró istentiszteleten meghívott vendégünk, Dr. Székely János megyéspüspök hirdetett igét. Gyökössy Endre református lelkészt idézte: „az igazi ökumené nem okos emberi kompromisszumokból, megegyezésekből áll, hanem ahhoz hasonló, mint a régi szekerek kerekei. A küllők minél közelebb vannak a középponthoz, annál inkább közelebb vannak egymáshoz is.”

Ha tudunk közeledni mindannyian Krisztushoz, katolikusok, reformátusok, evangélikusok, tudjuk Őt jobban szeretni, hozzá hűségesebbek lenni, akkor egymáshoz is szüntelenül közelebb kerülünk. Az ökumené megtérés, kegyelmi ajándék, amit odafentről kaphatunk. Krisztusra akarunk figyelni a mai estén, hogy szavai megérintsenek minket és ki-ki a maga megtérésének útján kicsit előbbre lépjen. Mi katolikusok nagyon sokat tanultunk és tanulunk a protestáns testvéreinktől, és ezért rendkívül hálásak vagyunk. Ugyanakkor talán a protestáns testvérek is tanulhatnak a katolikus egyház kincseiből. Például abból, ahogyan igyekszünk radikálisan komolyan venni Jézus élő jelenlétét az Eukarisztiában az Ő szavai szerint, aki azt mondta, „aki engem eszik, általam él”, vagy a bűnbánat szentségének a bűnbocsánat lehetőségének megléte egyházunkban, ahogy Jézus mondta a tanítványainak, „akinek Ti megbocsátjátok a bűneit, az bocsánatot nyer.”

Új plébános az Őrségben és ökumenikus imahétVégezetül hálát adott, hogy különösen itt az Őrségben gyönyörűen élik a keresztény felekezetek az egység útját, az egymás iránti szeretetet, tiszteletet. Háláját fejezete ki, hogy Ottó atya sok-sok évtizeden át ezt az egységet építette, élte. Ugyanakkor örül annak, hogy Tamás atya ugyanezzel a lelkülettel, nyugodtsággal jött ide. Kérte imádságunkat, hogy együtt lehessünk Krisztus szavai szerint, aki azt mondta: “Hogy mindnyájan egyek legyenek, amint Te énbennem, Atyám, és én Tebenned, hogy ők is egyek legyenek mibennünk, hogy elhiggye a világ, hogy Te küldtél engem.”

Bajánsenyén január 25-én, csütörtökön gyűltek össze a különböző felekezetek tagjai először a katolikus, majd a református templomban. Liturgiát vezetett Köbli Tamás plébános, Szakál Anikó református és Kollerné Loós Zsuzsanna evangélikus lelkész. A vasárnapi záró istentisztelet után a református testvérek gondoskodtak a szeretetvendégségről.

Kondorfán pedig január 28-án vasárnap a délelőtt szentmise keretében tartották meg az egységért imádkozást, ahol liturgiát vezetett Köbli Tamás plébános, és igét hirdetett Szakál Anikó református lelkész, amelyen részt vettek a kondorfai református és evangélikus hívek is.

Szöveg és fotó: Fehér Józsefné