Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Hamvazószerda-Stációs szentmise Szombathelyen

dsc035842018. február 14-én, hamvazószerdán, az oladi Batthyány-templomban tartották Szombathelyen az első nagyböjti stációs szentmisét. 

dsc-0313Hamvazószerdával elkezdődött a nagyböjt. A 40 napos bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülünk, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.

Szombathelyen évek óta hagyomány, hogy stációs szentmiséket tartanak a nagyböjti időszakban. Hamvazószerdán az oladi Batthyány-templomban tartották az elsőt.

Szentbeszédében dr. Székely János kiemelte: Nagyböjt elején az Egyház hamut hint a homlokunkra és figyelmeztet: „Emlékezz ember porból vagy és porrá leszel.” A földi élet véges. Ma még van lehetőség szeretni. Szeretni a házastársat, a gyermekeket, szülőket. Ma még van lehetőség arra, hogy megjobbítsuk az életünket, emelte ki Székely János.   

A megyéspüspök hozzátette: ennek  a mondatnak van egy még mélyebb értelme. Emlékezz ember, hogy honnan van a léted és az egész világ. Isten alkotott téged és az ő teremténye vagy. Azért van a világ, mert a teremtő Isten akarta. Az ő szeretete csordult túl és alkotta meg a csillagokat, a világot és minket. Ő álmodott meg mindannyiunkat. Az ő szeretetéből vagyunk és az ő szeretete felé tart az életünk. Ő várt minket halálunk kapujában kitárt karokkal.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde megtekinthető itt. 

https://www.youtube.com/embed/GbHJGJoM0v0