Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Mi is jó, hűséges és imádságos gyermekei legyünk Nagyasszonyunknak – Fatimai est Mindszenty bíboros úr szülőfalujának plébánosával

Fatimai est2018. február 13-án Bucsuban gyülekeztek a toronyi plébánia hívei, hogy imaest keretében engeszteljék a Szűzanyát és imádkozzanak hazánkért és annak lelki megújulásáért.

Fatimai estAz est szentségimádással kezdődött, amelyet Dr. Perger Gyula plébános atya vezetett. A szentmise elején Gyula atya köszöntötte az est vendégét, Déri Péter csehimindszenti esperes-plébánost. A plébános úr kiemelte Péter atya nagy energiával végzett munkáját Mindszenty József emlékének ápolásáért és a bíboros úr mielőbbi boldoggá avatásáért, nemcsak a Szombathelyi Egyházmegye, hanem az egész Magyar Katolikus Egyház javára. 

Péter atya prédikációjában a magyarok és Szűz Mária 1100 éve tartó, különleges kapcsolatáról beszélt, hiszen nekünk Ő a Nagyasszonyunk. Szent István királyunk eljegyezte a magyarságot a Szent Szűzzel, Anonymus pedig arról ír, hogy a honfoglalás is az Ő közbenjárására sikerülhetett.

Rámutatott, hogy nemzetünk nagyjai is, akiket büszkén állíthatunk példaképül magunk elé, mindig ragaszkodtak a Szűzanyához. Elég csak Pázmány Péter esztergomi érsek úr nagy fontosságú munkájára gondolnunk, aki újból megtanította a magyar népet Szűz Mária tiszteletére. Nevét kiáltozva, rózsafüzérrel a kezünkben űztük ki a törököket hazánkból.

Fatimai estA plébános úr megemlítette Zrínyi Miklós Szigeti veszedelem című eposzát, amelynek a bevezetőjében a Szűzanyához fohászkodik. A nagy hadvezér győztes csatái után hálából katonáival elimádkozta a rózsafüzért. Kitért Széchenyi Istvánra, akiről mint a ránk hagyott nagy műveiről szoktunk megemlékezni. „A legnagyobb magyar” esténként a családja körében a Szent Szűzhöz imádkozott.

Történelmünk mind a három nagy alakja felülről, az Istentől és a Boldogságos Szűz Máriától várta a népünk megújulását és felemelkedését. Nekünk is az ő példáik kellenek, hogy utat mutassanak, de kell az is, hogy tanúságot tegyünk testvéreinknek a hitünkről. Akkor a Szűzanya felettünk tartja a kezét, palástjával betakar és megtart bennünket – zárta a szavait Péter atya.   

A szentmise végén körmenetben vonultak a hívek a falu főutcáján, majd a templomban Gyula atyával együtt imádkoztak a Fatimai Szűz Máriához ifjúságunkért, hazánkért és betegekért.

Fotó és szöveg: Magyar Ákos