Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Különleges keresztúttal gazdagodott a II. János Pál Katolikus Szakkollégium

Keresztút megáldás2018. február 20-án áldotta meg Dr. Németh Norbert igazgató a szakkollégium új keresztútját. 

A képek alkotója. Teleki BlankaNagyböjt a keresztútjárások ideje. Régi álma volt a Szakkollégiumnak, hogy saját keresztútja legyen. Ez az álmunk az idei nagyböjtben életre vált. Teleki Blanka (angol nyelv és kultúra - képi ábrázolás szakos) végzős szakkollégistánk alkotta a 14 állomásból álló keresztutat, amelyet 2018. február 20-án áldott meg Dr. Németh Norbert atya, a szakkollégium igazgatója. A szakkollégisták kedd esténként gyűlnek össze a szakkollégium kápolnájában, ahol a közösség együtt lép Isten elé, ahol minden kedden este együtt imádkozunk. A keddi imaalkalmakat egy-egy lakóközösség (4-6 szakkollégista) tervezi meg, és adja ajándékul az egész közösségnek. Így az estiimádságaink nagyon változatosak és mindig újdonságként, ajándékként tekintünk ezekre az alkalmakra.

A keresztút megáldása után elimádkoztuk a keresztutat, ami attól volt különleges, hogy az állomásokhoz tartozó elmélkedéseket Pongrácz Benedek (biológia - katekéta szakos) szakkollégistánk írt meg személyre szabottan, nekünk szólóan és a szakkollégiumot élesben érintő aktualitásokkal. (Hogy belekóstolhassanak mások is az V. állomást mellékeljük).

Gaspari Gábor, szakkollégiumi titkár

 

5. állomás – Cirenei Simon segít Jézusnak vinni a keresztet

 

Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged!

Mert Szent Kereszted által megváltottad a világot.

 

Keresztút 5. állomásAz úton találkoztak Cirenei Simonnal. Először kényszerítették őt, hogy segítsen Jézusnak vinni a keresztet. Jézus így szólt: "Aki követni akar, tagadja meg magát, vegye keresztjét és kövessen.” Cirenei Simon értetlenkedve és feldúltan cipelte Jézus keresztjét. Majd az út során rájött, mekkora kegyelemben volt része, s megértette, mi a célja Jézus kereszthalálának. Jézus még az utolsó útján is barátra lelt.

Itt, a szakkollégium falain belül is jó barátságok köttettek. Az első alkalommal úgy jöttél ide, hogy sok ismeretlen ember között vagy, és feszélyezve érezhetted magad. Majd az idő múlásával már barátok közé jöttél vissza ide. Olyan kortársaid közé, akik segítenek neked jóban, rosszban, nehézségekben és örömben egyaránt. Olyan barátokra leltél itt, akik mindig melletted fognak állni. Kérjük Urunkat, hogy adjon bátorságot az újonnan érkező kollégistáknak. Nekünk pedig adjon nyitott szívet, hogy be tudjuk fogadni őt közösségünkbe.

 

Könyörülj rajtunk, Uram!

Könyörülj rajtunk!