Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Dr. Székely János püspök atya tartja a tavaszi félévben a II. János Pál Katolikus Szakkollégium kurzusát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában

Székely János tart előadást a SzakkollégiumbanDr. Székely János püspök atya tartja a tavaszi félévben a II. János Pál Katolikus Szakkollégium kurzusát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központjában. A bibliai alapok. A Biblia világa című kurzust intézményi szabadon választható tantárgycsoportban kínálja a II. János Pál Katolikus Szakkollégium az ELTE Savaria Egyetemi Központjában nappalis képzésre járó hallgatónak.

Székely János tart előadást a SzakkollégiumbanA szakkollégiumi kurzusok célja, hogy a különböző szakokon tanulmányokat folytató szakkollégisták rendelkezzenek egy közös gondolkozási alappal, amely megalapozza keresztény értékrendjüket és felkészíti őket a közéletre, illetve segíti őket, hogy jobban kommunikáljanak egymással és másokkal. A szakkollégiumi kurzusok megalapozzák a Szakkollégium által kínált keresztény társadalmi alternatívát. A szakkollégiumi kurzusok meghirdetésekor is arra törekszünk, hogy az interdiszciplináris témák kerüljenek kiírásra, mivel a szakkollégisták különböző szakokon folytatnak tanulmányokat.

Székely János tart előadást a SzakkollégiumbanDr. Székely János püspök atya A bibliai alapok című kurzusával azt a célt fogalmazta meg, hogy a hallgatók nyerjenek betekintést a biblikus tudomány alapfogalmaiba, néhány biblikus szöveg közös elemzése pedig segítse őket a bibliai szövegek korszerű értelmezésében.

A bibliatudomány jelentős interdiszciplináris potenciált mutat fel főként történeti, irodalmi és teológiai megközelítésben. A szövegek hermeneutikai megközelítése egymást ki nem záró, inkább gazdagító alternatívaként mutatja fel a biblikus szövegeknek, mint irodalmi alkotásoknak objektív leírására, illetve szubjektív értékelésére tett különböző kísérleteket. A bibliai szöveget végső soron Isten szavának, ugyanakkor egy (sőt több) hívő közösség tanúságtételének látjuk, amely a személy és az egész valóság újraértékelésére hív – vallja az oktató, János püspök atya.

Székely János tart előadást a SzakkollégiumbanA szemeszter első előadásain bevezetést kaptak a szakkollégisták a Biblia világába, arról volt szó, hogy mit is jelent a Biblia? „Egyetlen könyv sincs, melynek ilyen hatása lenne a világban. Egész életünket, egész jelenünket áthatja.” – mondta az előadó.

Székely János püspök atya Mócsy Imre jezsuitát idézte annak kapcsán, hogyan értsük helyesen a Bibliát? Mócsy Imre szerint ahhoz, hogy helyesen értsük a Bibliát három dolog szükséges:

jó kapcsolatban kell lenni a Szentlélekkel, aki sugalmazta,

jó kapcsolatban lenni az emberi szerzőkkel, akik leírták,

jó kapcsolatban lenni az Egyházzal, amelynek a körében megszületett, amely megőrizte, amely a kezünkbe adja.

Ezeknek a kapcsolatoknak az ápolására, fenntartására hívott az előadás végén Püspök atya. 

Szöveg: Pesti Arnold