Szombathelyi Egyházmegye

Cigányok-nem cigányok keresztjét áldotta meg Székely János Csákánydoroszlóban

Cigányok-nemcigányok keresztje2018. március 11-én cigány-nem cigány keresztet áldott meg dr. Székely János megyéspüspök Csákánydoroszlóban.

Cigányok-nemcigányok keresztjeNagyböjti lelkigyakorlatukat tartották a csákánydoroszlói hívek ezen a hétvégén. A lelkigyakorlatos szentbeszédet Székely János megyéspüspök mondta, aki gyóntatást is vállalt a szentmise előtt.

Szentbeszédében több dologra is felhívta az emberek figyelmét és egyben feladatokat is adott. A Biblia arra tanít, hogy az Isten örök szeretet: az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretete. Ebből a szeretetből lett a világ és az ember, aki arra született, hogy szeressen. Megtanulja az életét odaadni másoknak, mondta Püspök atya, aki arra adott támpontokat, hogyan tudják az emberek ezt a szeretetet sugározni felebarátaik felé. 

Cigányok-nemcigányok keresztjeAz első, hogy szeretet legyen az emberek szavaiban: nem mindegy, hogy az ember mit mond és hogyan. A szavaink belőlünk jönnek elő: a gondolatainkból, a lelkünkből. Megmutatja milyenek vagyunk, mondta Püspök atya. A szavakkal lehet ölni és pusztítani, de építeni is.

A gyerekekhez is szólt Székely János. Arra kérte őket vizsgálják meg, mennyi mindent kaptak a szüleiktől, és ezt megtudták-e köszönni, hálálni nekik. Érzik-e a szüleim, hogy szeretem őket? Tudok-e rájuk időt szánni: megölelni őket, segítek nekik, kifejezem-e a hálámat, adott támpontokat a gyerekeknek Püspök atya a nagyböjti elmélkedésükhöz.  

Cigányok-nemcigányok keresztjeA házastársakhoz is szólt Székely János, kiemelve: egy házasság nem magától marad szép. Önmagától két ember távolodik és falak épülnek köztük. Csak az a házasság marad szép, ahol két ember ezeket a falakat lebontja, egymás kezét megfogja. Ehhez sok idő, érzékenység kell. Mi az ami a házasságomban rajtam múlik? Hogyan tudnám a házastársamat boldogabbá tenni? – adott támpontokat a házastársaknak nagyböjti közös elmélkedésükhöz és lelki felkészülésükhöz Püspök atya.

A szeretet arra is hív, hogy észrevegyük a szegényt, a beteget, az idős és magányos embereket, folytatta Székely János a szentbeszédet hozzátéve: ha nem tudom Istent segíteni a felebarátomban akkor hazugság azt állítani, hogy Istent szeretem. Tudom-e meglátni a gyöngét, a szegényt és tudok-e kicsit segíteni nekik?- tette fel a kérdést Székely János a híveknek, ezzel segítve nagyböjti felkészülésüket.

Cigányok-nemcigányok keresztjeSzentbeszéde végén Székely János arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereknek el kell tudni fogadniuk a szenvedéseket, betegségeket, kereszteket. Sok ember van aki állandóan panaszkodik, állandóan keserű ezek miatt, mondta Püspök atya. De emiatt a szenvedésektől nem fog megszabadulni, csak duplán nehezek lesznek. Ha tudjuk a terhet erős lélekkel vállainkra venni, magunkhoz ölelni, akkor ezek a terhek átalakulnak: igazi keresztek lesznek, emelni fognak minket, tartást adnak az életünkhöz és Krisztushoz tesznek minket hasonlóvá, aki a világterheit hordozta, zárta szentbeszédét Székely János.

Megyéspüspök atya szentbeszéde meghallgatható itt.

A szentmise végén Székely János megáldotta a templom új keresztjét: a cigányok és nem cigányok keresztjét. A kereszt fehér és fekete ami utal arra, hogy legyen bármilyen az ember bőrszíne, anyanyelve mindannyian Isten remek művei, kedves gyermekei vagyunk és egymásnak testvérei, mondta Székely János az áldást megelőzően elmondott gondolataiban. Nem kell az embernek az identitását letagadni, ezt Jézus nem is kívánja senkitől: a cigány kultúrában is rengeteg érték van. Tudjunk valóban úgy élni, mint az Atyának a gyermekei, valóban testvérek.

Cigányok-nem cigányok kereszjeTaize-ből jött az ötlet a kereszt felállítására, mondta zárszavában Orsos Zoltán plébános.  Ott egy a lerombolt téglafal a szimbóluma az emberek közötti ellentétek feloldásának, itt a kereszt. Ez a kereszt legyen ami lerombolja a falakat köztünk, mondta Orsos Zoltán. Miért kellett ezt a keresztet állítani, amikor itt nincs is feszültség a cigányok és nem cigányok között? – tették fel sokan a kérdést Zoltán atyának. A baj az, hogy közömbösen élünk egymás mellett, hangsúlyozta Zoltán atya hozzátéve: ez a kereszt figyelmeztessen minket, hogy nekünk nem kell a kegyelemért megküzdeni, csak elfogadni az Úrtól. 

A szentmisén még egy keresztet is elhelyeztek a templomban, amelyet egy magánszemély készített. A kereszt különlegességét az adja, hogy három pápa is – Szent II. János Pál pápa, XVI. Benedek és Ferenc pápa – is megáldotta.

A Szombathelyi Egyházmegyében április 6-án Bérbaltaváron tartják a III. Cigánypasztorációs Találkozót.