Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Két hal és öt kenyér avagy „Van időm Rád” Anya-lánya hétvége - résztvevői beszámoló

Anya-lánya hétvége Szombathelyen2018. március 2-4. között Anya-lánya hétvégét rendeztek Szombathelyen, a Martineum Felnőttképző Akadémián. 

  

Anya-lánya hétvége Szombathelyen2018. március 4-e ebéd után. Túl a harmadik „Van időm Rád” Anya-lánya hétvégémen, másodszülött lányunkkal, tele élményekkel. A tündértortáink bepakolva, az imaösvény emléktárgyai biztos helyen, a bakancslistánk még megalkotásra vár, csocsó eredményemre nem lehetek büszke, a játszmák számára esetleg. Puszik és búcsúk a nagyszerű csapattól, leadjuk a Martineum portáján a szobánk kulcsát.

Elgondolkodva nézem szervezőnk nagylányát. Ugyanis ezeket az Istentől megáldott hétvégéket neki is köszönhetjük. Hogy hogyan? Amikor kamaszodni kezdett, anyukája körbenézett, hol is találhatna kettőjüknek helyet anya-lánya hétvégén.

Sehol. A 2010-es években ilyen program nem volt.

Vett egy mély levegőt, és a lánya és önmaga kedvéért belevágott a szervezésbe. Keresett, pályázott, tervezett. Ennek három éve immár.

Három év alatt az anya-lánya hétvégék mellé az apa-fia hétvégék is megjelentek, sőt idén először az anya-fia is (nagy siker volt az is, még most is emlegeti a fiam)!

Anya-lánya hétvége SzombathelyenHárom éve ezeken a hétvégéken szinte megfoghatóan árad a gyermekeink felé az a szeretet, amiben Isten szeretetéhez szeretnénk hasonlítani: „Szeretlek! Fontos vagy! Más program, a család többi tagja helyett most téged választottalak!”

Igen, három éve valaki odaadta Jézus Krisztusnak a maga két halát és öt kenyerét. Magam is tanúsíthatom, hogy akár tizenkét kosár is megtelik a maradékokkal, Isten annyira megáldja ezeket a hétvégéket.

Három éve ad a Martineum otthont ezeknek a rendezvényeknek. Jöhetnek a párok (anya-lánya, apa-fia, anya-fia) bármilyen felekezetből vagy felekezeten kívülről. Megfelelő, szerető, elfogadó, barátságos, békés helyszín a Martineum ezekhez a páratlan hétvégékhez.

Három éve van, nő, terebélyesedik a „Van időm Rád” rendezvény mint kincs itt nálunk, Szombathelyen. Hogy mekkora igény van rá? Most a résztvevők egy harmada nem is volt dunántúli, magam pedig baptista gyülekezetbe járok.

Anya-lánya hétvége SzombathelyenHálás vagyok Istennek, hogy így meg tudta áldani egy szülő odaszánt szeretetét. Hálás vagyok azokért, akik a szervező anyuka mellé álltak. Hálás vagyok a pályázatokért és támogatásokért, melyek segítségével a program barátságos áron elérhető. Hálás vagyok, hogy a Martineum ad otthont a hétvégéknek. Hálás vagyok azokért a szülőkért, akik a szervezőhöz és hozzám hasonlóan is azonnal megragadják a lehetőséget, és jönnek, hogy így is kifejezzék gyermekeik felé kitüntetett szeretetüket.

Hálás vagyok mindazért a megértő szeretetért, amit a gyermekeim felém mutatnak, s amikre ezeken a hétvégéken döbbentem rá. Hálás vagyok, hogy melyik jobban, melyik kevésbé, de azonnal levették a program címében is megfogalmazott célt: rájuk van időm, nem másra. Hálás vagyok, hogy fogékonyak az általam ilyen módon is kifejezett szeretetre. Hálás vagyok, mert a beszélgetések, programok során kiderül: nem vagyok egyedül, más kamaszos anyák is a való életben, amikor nem a hegyen vagyunk, hasonló problémákkal néznek szembe. Ilyenkor összenevetünk, és könnyebb továbbmenni. Mert könnyebb továbbmenni ezek után.

Szívből kívánom és remélem, hogy még sok szülő és gyermek épül és gazdagodik szeretetben a jövőben is ilyen hétvégéken!

Szöveg: Szakály Csabáné