Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Nagyböjt az egész életünk – Fatimai est Dozmaton

Fatimai est2018. március 13-án, Dozmaton gyűltek össze a toronyi plébánia hívei, hogy együtt emlékezzenek meg a fatimai jelenésekről és imádkozzanak a Szűzanyához.

Fatimai estAz est keresztúttal kezdődött, melyet Dr. Perger Gyula plébános úr vezetett. Gyula atya a szentmise elején köszöntötte az est vendégét Aradi Lászlót, bakonyszombathelyi plébános urat, aki egyben a hétvégéig tartó lelkigyakorlatot is vezeti.   

László atya szentbeszédében a húsvéti előkészület és az ember élete között vont párhuzamot. Kiemelte, hogy amint az ember azokat az eredményeket becsüli meg igazán, amikért megküzdött az életben, a húsvét is csak akkor válik teljesen átélhetővé, ha a nagyböjti időben meghozzuk azokat az áldozatokat, amiket az egyház kér tőlünk.

A plébános úr felhívta a figyelmet arra is, hogy az idősebb testvérek mennyivel jobban megbecsülik az életük munkájával megszerzett használati tárgyakat. A fiatalabbaknak pedig inkább csak az ölükbe hullnak mindennapi és ünnepi tárgyaik. Talán ezért nem tudják az ünnepeket sem megbecsülni, csak a munkanapok között átsiklik az életük rajtuk. Akik viszont eljönnek a lelkigyakorlatra, Jézus példáját követik, aki a szentírási szakasz szerint felment Jeruzsálembe a húsvéti időszakban, hogy épüljön az ünneplésből, és egy kicsivel több legyen általa. 

László atya arról is beszélt, hogy nemcsak a nagyböjt készít fel húsvétra, hanem az egész életünk erről szól, hiszen húsvét nem következhet be evilági zarándokutunk alatt. A húsvét azt mutatja meg, hogy mi lehet a sorsunk az evilági életünkön túl. A nagyböjti-húsvéti időszak megmutatja azt is, hogy bármit is veszítünk el az életünk folyamán, azt visszakapom az Istentől, mint ahogy a böjtre húsvét következik. Ezért is át kell gondolnunk a böjti időszakban azt, hogy mi felé tartunk, mi a fontos földi életünk alatt, vagy mitől kell megszabadulnunk. „Fel kell tennünk a kérdést: haladtunk-e Isten és önmagam megismerésében, vagy csak átsiklunk a húsvéti ünnepnapokon?” – figyelmeztetett a plébános atya. Végül Isten Anyjának példáját állította a hívek elé, akinek önfeláldozásából és életének bőséges áldásából lehet erőt meríteni hétköznapi megpróbáltatásaink során.

Fatimai estA hívek a szentmise végén körmenetben vonultak a falu főutcáján álló Szűz Mária-szoborhoz, majd a templomba visszatérve Gyula atyával imádkoztak a Fatimai Szűzanyához.

Szöveg és fotó: Magyar Ákos