Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Éljünk Isten jelenlétében-Stációs szentmise Szombathelyen a Szent István király templomban

stációs szentmise2018. március 21-én a Szent István király templomban folytatódott a stációs szentmisejárás Szombathelyen.

stációs szentmiseDr. Székely János megyéspüspök szentbeszédében – utalva az evangéliumra – a Krisztus által említett igazságot állította homíliájának középpontjába. Mint kiemelte: sokan azt gondolják, hogy a szabadság korlátlanságot jelent. Azt tehetem amikhez kedvem van. Pedig az igazi szabadság nem ez. Krisztus szerint az igazság teszi szabaddá az embert.

Székely János hozzátette: az embernek két alapvető képessége van.  Az egyik az értelem, ami az igazságot keresi. Akkor mondhatunk valakit értelmesnek, ha mindig az igazat ismeri meg igaznak és nem akkor ha sokszor téved.A másik alapképessége az embernek az akarata. Nem akkor szabadabb egy ember ha minél többször a rosszat választja. A szabadság az a vágya az embernek, hogy megszerezze, megismerje, vágyakozzon a jóra. A szabadságunk annál jobban működik minél többször csak a jót választjuk.

A legszabadabb ember az akit semmi nem köt gúzsba: sem a félelmek, sem pl. egy rossz szokás. Ilyen szabad ember volt Illés próféta, Szent Márton, Brenner János.

Éljük az életünket Isten színe előtt. Szabaduljunk meg a minket gúzsba kötő láncainkból, hogy szabadok legyünk. 

A szentmisét meghallgathatják itt. 

A szentbeszéd meghallgatható itt.