Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

III. Cigánypasztorációs Találkozó

Cigánypasztorációs nap2018. április 6-án Bérbaltaváron tartották a Szombathelyi Egyházmegye harmadik Cigánypasztorációs Találkozóját.

Cigánypasztorációs TalálkozóMár délelőtt elkezdődtek a programok, akkor főleg a gyerekeket, fiatalokat szólították meg a szervezők. Megismerkedtek - többek között - Boldog Ceferino és Emilia Rodriguez életével. Ők azok a roma emberek, akiket életpéldájuk miatt az Egyház a boldogok sorába emelt.

A délutáni programok a szentmisével vették kezdetüket, amelynek főcelebránsa dr. Székely János megyéspüspök volt. A szertartás részeként megyéspüspök atya megáldotta a templom új, Boldog Ceferinot ábrázoló festményét, valamint megáldotta azokat a vetőmagokat amelyek rászoruló családokhoz kerülnek, hogy azokat elvetve, később gondozva, segítsék a családok élelmezését.

Cigánypasztorációs TalálkozóSzentbeszédében kiemelte: mindannyian, romák és nem romák egyenlőek vagyunk, Isten teremtményei, egymásnak testvérei. Fontos lenne ennek megértése, megélése, mert csak közösen lehet sikeres jövőnk. Az életünk - egyéni, családi, nemzeti - Isten nélkül, Krisztus nélkül nem fog sikerülni. Csak Isten tudja teljesen betölteni az emberek szívét.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.

A szentmise kezdetén Szabó Tamás, a Mária Rádió elnöke örömmel újságolta a megjelenteknek, hogy hamarosan elindul a cigány Mária Rádióhazánkban. Ennek kapcsán rövid beszélgetésre, bemutatkozásra hívta a megjelent cigányok közül azokat, akik kedvet éreznek magukban, hogy a médiában segítsenek megmutatni a cigányság értékeit.

Cigánypasztorációs TalálkozóA szentmisét követően a plébániaépület és a polgármesteri hivatal mögötti területre sétáltak át a résztvevők. Itt került sor a közmunka program keretében kialakított gyümölcsös megáldására, ahol bodzát és szőlőt ültettek. A faluban emellett még fekete berkenyét ültettek a régi iskola épületénél, míg Csehimindszenten fekete ribizlit, fekete szedret. A helybeliek fogják majd gondozni az ültetvényt.
A nap jó hangulatú zenés-táncos szórakoztató programmal zárult.