Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Erdélyi diákok a Premontrei Gimnáziumban

Erdélyi diákok SzombathelyenGyimesi diákokat látott vendégül iskolánk, a Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium 10. D osztálya. A HATÁRTALANUL! program keretében ősszel a szombathelyi diákok juthattak el Erdélybe, annak is legkeletibb vidékére, Gyimesfelsőlokra, az ottani Árpád-házi Szent Erzsébet Líceumba.

Erdélyi diákok SzombathelyenA közös programok során büszkén meséltünk megyeszékhelyünk nevezetességeiről; ellátogattunk Kőszegre, megmutattuk vendégeinknek a kisváros főbb látnivalóit, felmentünk az Óház-kilátóhoz.

Jártunk a csöngei Weöres Sándor – Károlyi Amy Emlékházban, elzarándokoltunk a celldömölki Nagyboldogasszony templomba, amelyet Kis-Máriacellnek is neveznek. Koszorút helyeztünk el a celldömölki romtemplomon lévő Lancsics Bonifác bencés szerzetes, a „Boldogasszony Anyánk” kezdetű Mária-ének szerzőjének emléktáblájánál. Sárváron pedig felszabadult lubickolás, igazi kikapcsolódás várt vendégeinkre az élményfürdőben.

Erdélyi diákok SzombathelyenTermészetesen a sport sem maradhatott el: foci, röplabda, kosárlabda, sorversenyek mozgatták meg a fiatalokat. A táncházban pedig együtt roptuk a horvát nemzetiségi táncokat.

    Erdélyi barátaink kulturális programmal is kedveskedtek nekünk: gyimesi csángó népviseletben mutatták be dalaikat, táncaikat. Műsoruk zárásaként közel 300 diák énekelte el együtt a szombathelyi gimnázium dísztermében az Ismerős Arcok Nélküled című dalát „Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk, mi egy vérből valók vagyunk.”
  Erdélyi diákok Szombathelyen  Az ősszel kötött barátságok újraéledtek, újabb tervek fogalmazódtak meg. A modern technika segítségével továbbra is tartjuk a kapcsolatot, hiszen a magyar nyelv használatán túl iskoláinkat összeköti a vallásos szemlélet és nevelés is. Mindkét intézményben a mindennapi életet a keresztény értékrend, a keresztény gondolkodás hatja át, a tananyag elsajátítása mellett erre is nagy hangsúlyt fektetünk.

Szöveg: Dallos-Kelemen Renáta, osztályfőnök