Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

Ünnep Sében

Ünnep Sében2018. május 6-án megáldotta a felújított oltárokat, szószéket és keresztutat dr. Székely János a séi Szent Kereszt felmagasztalása templomban. 

Ünnep SébenMájus első vasárnapján, mikor az édesanyákat is köszöntjük, nagy izgalommal és várakozással siettek a Toronyi Plébánia hívei a séi Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére épült templomba, hiszen dr. Székely János megyéspüspök látogatott el e kis, Szombathely melletti községbe.

A szentmise elején Dancs Dóra és Henc Zsóka verssel köszöntötték a főpásztort, majd Sörös István polgármester idézte fel a templom építésének körülményeit, az utóbbi évek felújítási munkáinak állomásait. A gitáros szentmise keretében dr. Székely János megáldotta a felújított főoltárt, a szószéket, a Mária-oltárt illetve a 14 stációs keresztutat. Szentbeszédében a főpásztor a templom ezen ékeinek szimbolikájáról beszélt, majd anyák napja révén az édesanyákhoz is szólt. Felidézte Szent Gianna Beretta Molla példáját, akinél, mikor harmadik gyermekét várta, két hónapos várandósan az orvosok rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak méhében. Három lehetőség állt előtte: eltávolítják a daganatot a magzattal és a méhhel együtt, amely azt jelentette volna, hogy Giannának nem születhet több gyermeke; vagy meghagyva a későbbi szülés lehetőségét, abortálják a csecsemőt, és kiveszik a tumort; vagy meghagyják a születendő gyermek életét, és csak a daganatot távolítják el. Gianna e harmadik, bár legkockázatosabb lehetőség mellett döntött. A műtét sikerrel járt, de Gianna és a magzat élete továbbra is veszélyben volt. Nagy bizalommal fordult azonban Istenhez, egyetlen vágya az volt, hogy egészséges gyermeknek adhasson életet. Annak ellenére, hogy tudta, a gyermek kihordása nehéz lesz, mégis az élet mellett döntött, könyörögve férjének, védelmezze az életet a lehetséges fájdalmas következmények ellenére is. Pietro később így emlékezett vissza felesége szavaira: „Gianna határozott, de békés hangon beszélt – olyan határozottsággal, amit soha nem fogok elfelejteni.” Ezt mondta: „Ha dönteni kell köztem és a gyermek között, ne hezitálj, válaszd a gyermeket! Mentsd meg őt!” A megyésfőpásztor elmondta: tanúságtétele hősies, igazi himnusz az élet mellett.

Ünnep SébenA szentmise végén Dr. Perger Gyula plébános megköszönte a hívő közösség, a tanácsadó testület, a séi önkormányzat támogatását illetve a restaurátorok, a felújítást végző szakemberek munkáját, végül, de nem utolsó sorban Dr. Székely János megyés püspökhöz fordult, akinek megköszönte, hogy ellátogatott a Toronyi Plébánia séi fíliájába. A megyésfőpásztor megbecsülését fejezte ki Gyula atya és a hívő közösség tettrekészsége illetve Isten házának elkötelezett támogatása iránt. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Hende Csaba az országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője.

Szöveg: H.Pezenhófer Brigitta-Fotó: Molnár Péter