Szombathelyi Egyházmegye

Szécshenyi 2020 - Európai Szociális Alap

A Szentlélek kiáradása - Pünkösd ünnepe a szombathelyi Székesegyházban

Pünkösd ünnepe2018. május 20-án, Pünkösd vasárnap a Szentlélek eljövetelét ünnepli egyházunk. Dr. Székely János megyéspüspök a szombathelyi Székesegyházban mutatott be szentmisét és részesítette a bérmálás szentségében a Szombathelyi Esperesi Kerület 137 fiatalját. 

Pünkösd ünnepePünkösd ünnepe húsvét után a legrégibb ünnepünk, amelyet idén május 20-án ünneplünk. Története visszanyúlik az Ószövetség világába. Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a „hetek ünnepét”, amelyet hellenista hatásra ógörögül pentékoszté-nak (ötvenedik) neveztek. Nyelvünk – számos más nyelv között – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

Az Ószövetségben kétféle értelmezése volt Pünkösd ünnepének. Kezdetben a hetek ünnepe volt, aratási ünnep, amely során az első termést felajánlották Istennek, de később, s Jézus korában már bizonyos, hogy új értelemmel gazdagodott: a törvényadás és a Sínai-hegyen kötött szövetség ünnepe lett. Azáltal, hogy a Szentlélek azon a napon áradt ki, amelyen az Istentől kapott törvényt ünnepelték, jelzi, hogy ennek az addigi ünnepnek a tartalmát gazdagítja: a törvény már nem csak kőtáblára van írva, hanem az Őt befogadó emberek szívébe is.

Pünkösd ünnepeA keresztények kezdettől fogva a húsvéthoz kötötten tartották meg az ötvenedik napot. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, amelyet Keleten és Nyugaton egyaránt ünnepeltek. Pünkösd ünnepi napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele, mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása, és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete. Ezek az események Urunk, Jézus Krisztus ígérete alapján történtek.

A Szentlélek kiáradásának történetét az Apostolok Cselekedetei (ApCsel 2,1-11) rögzíti. A leírás szerint miután a Szentlélek eltöltötte őket, az apostolok mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatja meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az Egyház, amely egy, szent, katolikus és apostoli. (Forrás:Magyar Katolikus Püspöki Konferencia)

Pünkösd ünnepeA szombathelyi Székesegyházban 137-en részesültek a bérmálás szentségében. Szentbeszédében dr. Székely János megyéspüspök emlékeztetett arra: a bérmálás nem a templomba járás, az Istennel való kapcsolat, Krisztus törvényei szerinti élet vége, hanem kezdete a felnőtt, keresztény életnek. És ez mit jelent? Azt, hogy nem csak azért megyünk templomba mert mások ezt mondják, elvárják. Hanem mert szívből tudjuk tenni, mondta Székely János. Felnőtt kereszténynek lenni jelenti azt is, hogy nem csak kapni akarok, mint egy gyermek. Hanem adni is: a szívemből. Felnőtt kereszténynek lenni jelenti azt is, hogy tisztában vagyok azzal, hogy az értékes dolgoknak az életben ára van és ezt megfizetem. Krisztus erre hív: aki utánam akar jönni, tagadja meg magát, vegye fel keresztjét és úgy kövessen. Jézus fényt gyújt a szívetekben és fontos, ezt ne rejtsétek véka alá, hanem tudjátok továbbadni is, zárta szentbeszédét Püspök atya.

Dr. Székely János szentbeszéde meghallgatható itt.

A szentmise végén Püspök atya köszöntötte a jövő héten 50. születésnapját ünneplő Császár István atyát, aki hosszú évek óta a Székesegyház plébánosa és az Egyházmegye általános helynöke.

 

A szombathelyi Székesegyházban Pünkösd ünnepén készült videófelvételek megtekinthetők a Szombathelyi Egyházmegye Youtube csatornáján.

Bérmálkozók köszöntése
https://youtu.be/JWy04pMOkn0

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde
https://youtu.be/Woll5PVaJgU

A keresztségi ígéretek megújítása
https://youtu.be/z1mSq9yzsR0

Szülők köszöntése

https://youtu.be/GysKqmfPe3w